Wie voortaan een papieren bankafschrift wil zal moeten betalen

ING verhoogt de tarieven voor betaalpakketten, vooral voor de papieren afschriften. Moet iedereen straks digitaal gaan bankieren? Vier vragen over betaalpakketten van de banken.

Wilco Dekker
Het invullen van een acceptgiro. Beeld anp
Het invullen van een acceptgiro.Beeld anp

Papieren afschriften duurder? Waarom is dat?

Vanwege de noodzaak doorlopend te investeren in digitale producten en betaaldiensten, zegt ING zelf, naast het verbeteren van de dienstverlening aan de klanten. Het OranjePakket, het digitale standaardpakket, blijft als enige in prijs gelijk: 1,45 euro per maand. Bij dit pakket kunnen klanten tegen bijbetaling extra diensten en producten afnemen.

De andere pakketten van ING worden vanaf 1 januari 10 tot 18 procent duurder. Dat zit vooral in de aanvullende diensten, zoals een maandelijks papieren afschrift. Die service kost ING-klanten nu 17 eurocent; per 1 januari gaat dat naar 40 eurocent. Volgens ING worden de kosten voor de traditionele producten in het digitale tijdperk steeds hoger. Wie straks nog papieren afschriften wil, of acceptgiro's, of papieren overschrijfkaarten, moet daar zelf voor betalen. De pakketten met 'papier' erin, worden bij ING dus duurder. Zo wil de bank de klant met zachte drang richting digitaal helpen. Daar komen ook workshops voor.

De papieren afschriften zijn populair bij ouderen, voor wie digitaal bankieren niet vanzelfsprekend is. Maar ook andere bankklanten vinden het prettig maandelijks de af- en bijschrijvingen te zien, om nog eens rustig en precies na te lopen of het allemaal wel klopt. Zij zullen niet blij zijn met deze tariefsverhoging. Maar volgens ING is het aantal klachten na de bekendmaking vorige week van de aanstaande tariefsverhoging - begin dit jaar was er ook al een - 'zeer beperkt', zowel bij het callcenter als op de sociale media.

Bent u geboren voor 1 januari 1941? Dan hoeft u niet alsnog te gaan klagen. Voor u heeft ING een 'ouderenbeleid', met desgewenst gratis tweewekelijkse papieren afschriften en papieren overschrijvingsboekjes.

Verhogen meer banken de (papieren) tarieven?

Nee, zoals het er nu uitziet is ING de enige. Sterker nog: ABN Amro en de Rabobank verlaagden het afgelopen voorjaar de prijzen van hun betaalpakketten, althans voor de meeste klanten. Daarmee komen ze tegemoet aan een klacht die de Consumentenbond vaak hoort: ik moet steeds meer zelf doen bij mijn bank en toch moet ik steeds meer betalen. Volgens ABN Amro hadden veel klanten behoefte aan een eenvoudig betaalpakket, bijvoorbeeld zonder een creditcard. Papieren afschriften zijn gratis, zegt ABN Amro.

Bij de Rabobank kost het standaardpakket 2,60 euro per maand. Daarvoor krijgt de klant onder meer papieren afschriften en een creditcard (tot duizend euro). Voor uitsluitend internetbankieren en een bankpas is er het instappakket, van 1,20 euro per maand.

Dus ING is straks de duurste?

Dat hangt ervan af welk pakket u wilt, met welke diensten. De Consumentenbond heeft op de website een overzicht van welke pakketten van welke banken het goedkoopst zijn. Bij de laatste peildatum - 1 april 2016 - waren de meeste mensen het goedkoopst uit met SNS Betalen van de aanstaande Volksbank, en het Basispakket van de Rabobank. In sommige gevallen zijn BetaalGemakStandaard van ABN Amro, de ASN Bankrekening en Knab Plus goedkope opties.

De Consumentenbond keek aan de hand van zes gezinssituaties welke pakketten voordelig zijn. Gelet werd onder meer op de kosten van de betaalrekeningen en -pakketten, de rente die wordt gerekend bij rood staan, de creditrente op het positieve saldo op uw betaalrekening, en de koersopslag buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard. Op de site (consumentenbond.nl/betaalrekening) kunt u - naast het vergelijken van de tarieven - ook lezen waarop u moet letten bij het openen van een betaalrekening.

Tip van de Consumentenbond: u kunt veel geld besparen door een rekening voor uzelf en uw partner af te sluiten. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan twee losse pakketten of rekeningen. Wie daarnaast ook de creditcard deelt, is nog voordeliger uit.

Nog een tip: duurdere pakketten zijn niet per definitie ongunstiger. Veel van zulke pakketten bieden ook veel extra's, zoals persoonlijke service. Voor het opsturen van noodgeld in het buitenland bijvoorbeeld, als uw betaalpas is gestolen. Let dus goed op wat u precies krijgt. Of niet krijgt, bij goedkope pakketten.

Maar ik kan toch niet zomaar weg bij mijn bank, als ik zou willen overstappen?

Dat kan best. Sommige banken eisen dat op de betaalrekening elke maand salaris binnenkomt. Die voorwaarde is makkelijk te omzeilen: u vraagt gewoon de salarisadministratie op uw werk om een deel van het salaris naar die bank over te maken. De rest kan naar uw andere betaalrekening. U heeft dan een basisrekening voor de vaste lasten en een andere die u bijvoorbeeld deelt met uw partner, schreef Reinout van der Heijden in april al in zijn Geldvraag: 'Aan de slag. Banken verdienen aan luie klanten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden