Wie volgt Dijsselbloem op bij de Eurogroep?

In december kiezen de 19 ministers van Financiën in de Europese Unie hun nieuwe voorzitter

Gezocht: een capabele minister van Financiën die de komende 2,5 jaar de Eurogroep wil leiden. Als bijbaan. Iemand wiens ego groot genoeg is om in Europa te opereren en sterk genoeg om kritiek te incasseren. Geboden worden onregelmatige werktijden zonder salaris, een onkostenvergoeding op basis van bonnetjes. Nadere informatie bij de huidige Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem of diens voorganger, Juncker. Want die loopt nog steeds rond in Brussel.

Eurogroep president Jeroen Dijsselbloem start een vergadering van de ministers van financiën in Brussel. Beeld epa

Kandidaten voor deze invloedrijke Brusselse positie moeten hun interesse voor het eind van de maand schriftelijk kenbaar maken, besloten de financiënministers maandagavond. Liefst met een cv-tje erbij en een wervend verhaal over hoe hij - want het wordt waarschijnlijk weer een man - de Eurogroep beter en mooier gaat maken. De sollicitatiebrieven zijn openbaar hetgeen sommige geïnteresseerden zal doen twijfelen. Openlijk aangeven dat je naar Brussel wilt, versterkt je positie thuis niet.

Tijdens de volgende Eurogroepvergadering (4 december) moeten de 19 ministers hun nieuwe voorzitter kiezen, met een simpele meerderheid: dus 10 of meer stemmen. Tenzij er maar één kandidaat is, zoals toen Dijsselbloem de voorzittershamer van Juncker overnam. Maar betrokkenen houden er serieus rekening mee dat, ondanks de maandag in gang gezette procedure, op 4 december geen besluit valt. Omdat geen van de kandidaten overtuigt. Omdat Duitsland nog geen regering heeft. En omdat er komende tijd meer Europese functies te verdelen vallen.

Om met de kandidaten te beginnen: de Franse minister Le Maire wordt het vaakst genoemd. Hoewel pas minister sinds mei, herinnert niemand meer zijn voorganger Sapin. Le Maire is uiterst actief en laat bij elk werkbezoek buiten de landsgrenzen vallen dat hij geïnteresseerd is. De gunfactor kleeft aan hem, de eurolanden willen zijn politieke baas president Macron graag belonen voor diens pro-Europese standpunten. Maar Berlijn twijfelt: Moscovici is al Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken. 'Dat worden te veel Fransen op dezelfde terp', zegt een Duitse diplomaat.

De Slowaakse minister Kazimir dan? Zijn troefkaart is dat hij sociaal-democraat is. En de socialisten zijn er op gebrand hun laatste Europese voorzitterschap te behouden: het Europees Parlement (Tajani), de Commissie (Juncker) en de EU-toppen (Tusk) worden allemaal al geleid door christen-democraten. Probleem voor Kazimir is dat hij geen sterke indruk maakt. Bovendien schrikken de zuidelijke lidstaten van zijn budgettair rechtse opvattingen.

Minister van financiën Peter Kazimir (L) uit Slowakije, en minister van financiën Pierre Gramegna (R) uit Luxemburg. Beeld EPA

Dan zijn er de 'bij-gebrek-aan-beter' kandidaten: de Luxemburgse minister Gramegna en de Portugees Centeno. Vriendelijke mensen maar hét gezicht van de Eurogroep? Mogelijk kaarten de regeringsleiders de benoeming af: die ontmoeten elkaar deze maand drie keer. Het voorzitterschap zou zomaar ruilmiddel kunnen worden in de strijd om het Europees Geneesmiddelenbureau.

Zo niet, dan wordt Dijsselbloem gevraagd nog wat langer de Eurogroep voor te zitten. Uitstel opent perspectieven: Duitsland heeft volgend jaar een regering en er vallen nieuwe interessante posten te verdelen, zoals het vicevoorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Bovendien geeft het tijd na te denken over een andere opzet van de Eurogroep, eentje met een vaste voorzitter. In dat laatste geval wordt de kring met kandidaten aanzienlijk breder. Dé naam die dan opduikt is die van de Spaanse minister van Financiën De Guindos, die het eerder tegen Dijsselbloem moest afleggen. De Guindos wil graag naar de ECB maar daar liggen kapers op de kust. Vaste voorzitter van de Eurogroep is een zekerder alternatief.

De Franse minister voor Onderwijs Jean-Michel Blanquer (L) en de Franse minister voor Economische zaken Bruno Le Maire(R). Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.