Wie vangt de klap van een Grieks bankroet op?
Amsterdam De Europese regeringsleiders hebben deze week beloofd dat ze Giekenland zullen redden. Althans, ze hebben beloofd dat ze Griekenland zullen redden als de stabiliteit van de eurozone lijdt onder het financiële wangedrag van een van haar leden....
Maar hoeveel schade loopt Europa op, mocht Griekenland zijn schulden niet meer kunnen betalen en bankroet gaan? De Franse bank BNP Paribas heeft een mooi staatje gemaakt welke banken hoeveel risico lopen. De Franse banken hebben het stevigst geïnvesteerd in de Griekse overheid, bedrijven en banken (75,5 miljard), gevolgd door Zwitserland (64 miljard) en Duitsland (43 miljard).
Bij een bankroet zal ook de Griekse economie onderuit gaan, en dat is slecht nieuws voor exporterende bedrijven in heel Europa. Griekenland importeert veel meer dan het exporteert en is dus een belangrijk motortje van de economie. De Nederlandse export naar Griekenland bedroeg bijvoorbeeld 2,8 miljard, terwijl Nederland voor slechts 0,4 miljard euro uit Griekenland importeerde. Duitsland exporteert voor 7,1 miljard naar Griekenland, er ging voor 1,8 miljard aan goederen terug.
Alles bij elkaar opgeteld lijkt het erop dat de rest van Europa deze klappen best kan dragen. De grote vraag is alleen waar de risico’s geconcentreerd zijn. Zijn er grote banken die zoveel in Griekenland hebben geïnvesteerd dat ze een eventueel bankroet niet zullen overleven?
Een sluitend antwoord is niet te geven. Daarvoor moet eerst bekend worden wie de afgelopen jaren Credit Default Swaps (CDS) op de Griekse schulden heeft uitgeschreven. Door een CDS uit te schrijven en te verkopen, belooft een bank of verzekeraar dat hij garant staat in geval van een bankroet.
Toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte, bleek dat verzekeraar AIG veruit de meeste CDS’en had verkocht. Toen Lehman failliet ging, werd AIG direct meegesleept. De verzekeraar kon slechts met de grootst mogelijk moeite en met 170 miljard overheidssteun overeind worden gehouden.
Wie vervult bij Griekenland de rol van AIG? Op de financiële markten gaat al enige tijd het gerucht dat vooral Griekse banken CDS’en hebben uitgeschreven. Ze zouden daarbij de volgende redenering volgen: als het land bankroet gaat, vallen we zo sowieso om. Die schade die volgt uit de CDS’en kan er dan ook nog wel bij. Dit zou een spoor van vernieling kunnen aanrichten in de financiële wereld, want veel partijen die dachten dat ze verzekerd waren, zijn het dan ineens niet meer.
Pieter Klok