Wie trekt er aan het langste eind, Kahn of Baker?

De verwikkelingen rond V&D gaan een nieuwe fase in. Coolcatbaas Kahn verhoogt de inzet, Hudson's Bay geeft niet op. De spanning stijgt ook voor de ruim 10.000 werknemers van het failliete concern.

Eric van den Outenaar
Vestiging van V&D in Amsterdam. Beeld ANP
Vestiging van V&D in Amsterdam.Beeld ANP

Nog steeds aast zowel de Amsterdammer Kahn als de Canadees Baker op V&D. Hoe liggen hun kansen?

Coolcatbaas Roland Kahn verhoogt de inzet bij de overnamestrijd rond V&D. Wilde hij eerst nog doorstarten met 40 panden, nu zijn dat er circa 45 geworden, meldden de curatoren donderdag. Het is allemaal bedoeld om de deze week officieel op het toneel verschenen pandenjager Hudson's Bay af te troeven. Dit Canadese bedrijf, onder leiding van Richard Baker, wil op termijn 60 zaken in Nederland vestigen, alleen geen V&D's. Wie heeft de steun van wie?

'We maken nu vooral veel foto's. Voor later'

De onzekerheid knaagt aan het personeel. Collega's komen soms huilend de winkel binnen. Wordt dit de laatste week?

De curatoren

Zij staan hoe dan ook pal achter Kahn. Door de aangekondigde aanval van Baker op de Nederlandse markt worden ze alleen maar verder in de armen van de Amsterdamse retailondernemer gedreven. Het is hun taak zo veel mogelijk geld voor de schuldeisers van V&D veilig te stellen en het liefst ook banen te redden. Ze zien Baker vooral als een stoorzender in hun doorstartplan met Kahn, een plan waarover ze exclusief onderhandelen. Kahn wil verder met circa 45 van de 62 V&D-winkels in Nederland. Hudson's Bay zou een stuk of twintig filialen willen, maar dan wel zonder personeel, zonder inboedel en zonder de winkelformule V&D. Het vindt V&D suf, een afgeschreven merk. Eigenlijk slaan de Canadezen alleen maar toe omdat ze na hun warenhuisovernames in Duitsland (Kaufhof) en België (Inno) nu tevens marktaandeel willen verwerven in Nederland. Zij hebben maling aan de curatoren en onderhandelen rechtstreeks met de pandjesbazen.

De curatoren voeren op hun beurt intensieve gesprekken met eigenaren van de V&D-warenhuizen, Cool Investments (de investeringsmaatschappij van Kahn) en het deels in V&D-filialen gevestigde La Place (overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo). 'Er is goede vooruitgang geboekt en afgesproken dat binnen drie dagen onvoorwaardelijk overeenstemming moet bestaan over de uitgangspunten voor tenminste 35 locaties', melden ze in hun persbericht.

Richard Baker, de ideale partij voor een deel van de vastgoedeigenaren. Beeld
Richard Baker, de ideale partij voor een deel van de vastgoedeigenaren.Beeld

De werknemers

Kahn heeft tevens de steun van de werknemers. 'Bij hem is op korte termijn nog de meeste kans op behoud van banen', zegt CNV-vakbondsbestuurder Martijn den Heijer. Hudson's Bay liet in deze krant doorschemeren met zijn Saks Fifth Avenue Off 5th-winkels en andere formules op termijn wel voor 9.000 banen in Nederland te gaan zorgen. Alleen gaan de warenhuizen in dit scenario eerst twee jaar dicht voor een opknapbeurt. Werknemers hebben hier weinig aan, omdat het UWV volgende week woensdag stopt met het doorbetalen van hun salaris. Bij een Kahn-deal zou een deel van de personeelsleden na volgende week nog naar hun werk kunnen. Krijgt Hudson's zijn zin, dan zit iedereen vanaf volgende week op de bank en zal er pas later op de Baker-banen kunnen worden gesolliciteerd. Overigens is vakbond FNV, die eveneens een flinke achterban heeft, zowel bij Kahn als Baker wantrouwend over baanbehoud. Kahn zou als koper van V&D helemaal zelf kunnen bepalen welke personeelsleden hij meeneemt: de ervaren, maar duurdere krachten, of jongere krachten, die goedkoper zijn.

Roland Kahn, favoriet van curatoren en personeel. Beeld
Roland Kahn, favoriet van curatoren en personeel.Beeld

De verhuurders

Bij de vastgoedbazen is de stemming verdeeld. En juist hun rol is cruciaal. Als Kahn de tientallen eigenaren niet mee krijgt, gaat de hele deal niet door. Donderdagochtend zouden de verhuurders op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield de inhoud hebben besproken van de huurcontracten met Kahn, meldde NRC Handelsblad. Alles lijkt daarbij af hangen van één verhurende partij. Vastgoedbelegger IEF bepaalt het spel, en heeft de sleutels in handen van twaalf van de meest waardevolle winkels waar iedereen op aast. Denk aan de V&D-vlaggeschepen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Den Haag. Deze verhuurder kan door zijn onderhandelingspositie verhuurcontracten afsluiten met de hoogste bieder. Volgens bronnen in de Amsterdamse vastgoedwereld zouden de relaties tussen Kahn en IEF ver teruggaan, ze zijn zelfs samen investeerder in het pand van de Bijenkorf in hartje Amsterdam. Alleen is Hudson's rijker. Die zou hogere huren willen neertellen en zo een cheque kunnen uitschrijven. Kahn onderhandelt nog over zijn financiering en is met zijn imperium een maatje kleiner. De Canadezen ogen als een stabiele partij, alleen brengen zij per definitie het einde van de V&D. Doordat zowel Kahn als IEF zich stilhoudt, is de uitkomst nog ongewis. Uiterlijk komende dinsdag wordt duidelijk wie de daadwerkelijke winnaar wordt.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden