Wie trekt bij Ten Cate aan langste end?

Bedrijfsleiding en aandeelhouders van Ten Cate staan tegenover elkaar als het gaat over tempo en verkoopprijs van het Twentse textielconcern. Wie heeft de beste papieren?

Eric Van Den Outenaar
Belegger Aat van Herk wil een zo hoog mogelijke prijs voor Ten Cate. Beeld ANP
Belegger Aat van Herk wil een zo hoog mogelijke prijs voor Ten Cate.Beeld ANP

Nog twee dagen en dan weten de aandeelhouders van Ten Cate wie aan het langste eind trekt. Wordt het bestuursvoorzitter Loek de Vries, die dolgraag zijn textielbedrijf wil verkopen? Of wint de activistische belegger Aat van Herk, die het bod van koper Gilde ver onder de maat vindt en beleggers adviseert er niet mee akkoord te gaan?

De voorlopig laatste ronde in dit gevecht begint vandaag met de publicatie van de jaarcijfers, die is vervroegd vanwege de slepende overnamestrijd. Donderdag loopt het herhaalde overnamebod van investeringsmaatschappij Gilde Buy Out af. Wie heeft de beste kaarten?

Topman De Vries geldt in elk geval al jaren als de grote man bij het concern. Hij is al meer dan 15 jaar het opperhoofd bij de onderneming en heeft het vertrouwen van de familie. Onder zijn bewind is het logge textielbedrijf uit Almelo uitgegroeid tot een modern concern, met meerdere winstgevende specialisaties. Dankzij hem levert Ten Cate nu net zo makkelijk kunstgras voor de voetbalstadions van rijke oliesjeiks als kunstzijde aan het Amerikaanse leger voor militaire uniformen.

Maar waar de beleggers hem daarvoor aanvankelijk op handen droegen, zijn ze nu boos op hem. 'Linke Loekje' werd hij door sommigen genoemd bij zijn toelichting op de deal. Zijn betoog over een betere toekomst onder Gilde werd afgedaan als 'gezwets', aldus regionaal dagblad Tubantia. De Vries wil namelijk komende jaren als topman aanblijven. Zeker twee jaar, zei hij in een interview aan de Twentse krant.

Beleggers zien dat niet als teken van vertrouwen, te meer daar De Vries van plan is zijn aandelen Ten Cate te verkopen aan Gilde, en daarvoor nieuwe in te slaan zodra het concern van de beurs is. Dit zou hem een motief geven geen gevecht aan te gaan met Gilde voor een betere deal dan de alom als laag bestempelde 24,60 euro per aandeel die nu op tafel ligt. Ook verklaart het voor het antikamp waarom de topman een andere serieuze overnamepartij buiten de deur zou hebben gehouden.

Ten Cate-topman Loek de Vries wil vooral zo snel mogelijk verkopen. Beeld
Ten Cate-topman Loek de Vries wil vooral zo snel mogelijk verkopen.Beeld

Robin Hood

'Ten Cate is een prachtige onderneming, die een mooie toekomst kan tegemoetgaan. Als aandeelhouder zouden we daarvan graag deel uitmaken.' Zo lichtte de activistische belegger Aat van Herk in december in verhullende bedrijfseconomische oorlogstaal toe waarom hij weigert zijn aandelen aan te bieden. Hij wil het bedrijf aan de beurs houden of een hogere overnameprijs bedingen.

Van Herk kan het ongenoegen van de andere beleggers ten opzichte van De Vries uitspelen. Die zien in hem nu al een beetje de Robin Hood van de kleine belegger. Hij is het spelletje gewend. In 2010 nam hij het als aandeelhouder ook op tegen het van de Amsterdamse beurs halen van biotechparel Crucell, waarbij hij maandenlang het bod van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson frustreerde. Ook bij beursbedrijven als bouwers Heijmans en BAM profileert hij zich als actief aandeelhouder, die geen gevecht uit de weg gaat.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Er is een patstelling rond de prijs van Gilde, die vasthoudt aan zijn eerste bod. De Vries & Co hebben meer haast dan Van Herk. Volgens zakenblad Quote is hij een van de rijkste zakenlieden van Nederland. De verkoop van de aandelen maakt hem nog rijker, maar het is geen pure noodzaak.

Gilde Buy Out heeft beleggers tot donderdag de tijd gegeven om de benodigde tweederde van de aandeelhouders achter zich te krijgen. Van Herk kan met zijn 3 procent in zijn eentje een overname niet tegenhouden. Wel zullen beleggers mogelijk pas overstag gaan als hij dat ook doet, en dat geeft hem dus invloed.

Veel hangt af van de cijfers die vandaag bekend worden. Zijn die heel slecht, dan wint De Vries aan gezag. Hij heeft immers steeds volgehouden dat Ten Cate het de laatste jaren moeilijk had door teruglopende overheidsuitgaven en er geen zicht is op verbetering. Dat zou het 'lage' bod rechtvaardigen. Zijn de cijfers beter dan verwacht, dan versterkt het zijn opponent Van Herk. Die kan dan De Vries verwijten de zaken te somber te hebben voorgespiegeld. Van Herk zou zijn tegenstander dan terug naar de onderhandelingstafel kunnen dwingen. Welk scenario ook, de zakenmannen zijn nog niet van elkaar af.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

CEO Loek de Vries tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras Ten Cate. Beeld anp
CEO Loek de Vries tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras Ten Cate.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden