Wie is de baas van de blauwe OV-fiets?

‘Ho ho, de fietsen, computers en klanten zijn van ons’, stelt Marc Maartens, bestuurslid van stichting OV-fiets. Zonder instemming van de stichting kan de OV-fiets niet worden verkocht....

Van onze verslaggeefster

Onzin, stelt een woordvoerder van ProRail. ‘De formule is van ons en wij mogen die verkopen.’

Spoorbeheerder ProRail en de stichting OV-fiets liggen in de clinch. OV-fiets – die afgelopen twee jaar de fietsenverhuur op zo’n honderd knooppunten van het openbaar vervoer heeft geëxploiteerd in opdracht van ProRail – blokkeert de geplande verkoop van de formule aan de NS.

Dinsdag kondigde de stichting aan vanaf 1 januari zelfstandig verder te gaan. ‘We zijn bijna kostendekkend. Dit jaar is ons klantenbestand gegroeid van twintig- naar dertigduizend. Volgend jaar verwachten we een verdere groei’, zegt Maartens.

Wat ProRail betreft, komt OV-fiets eerder gemaakte afspraken niet na. Het staatsbedrijf stelt dat jaren geleden is afgesproken dat de blauwe OV-fietsen op 1 januari 2007 door een commerciële marktpartij worden overgenomen. Volgens de spoorbeheerder is de NS de ideale kandidaat vanwege de belofte flink te willen investeren om zo de toekomst van de OV-fiets veilig te stellen.

Stichting OV-fiets is daar niet gerust op. ‘Kijk maar hoe het de treintaxi is vergaan. Daar is nauwelijks meer iets van over’, zegt Maartens. Bovendien vreest hij dat de huidige prijs van 2,75 euro per rit onder het bewind van de NS vlug zal stijgen. ‘We zijn ook bang dat de NS alleen verhuurpunten zal exploiteren naast de treinstations en niet bij bijvoorbeeld busstations. Dat druist in tegen de gedachte achter de OV-fiets. Het mag geen NS-fiets worden.’

ProRail beraadt zich op verdere stappen. De NS laat weten dat de angsten van de stichting OV-fiets ongegrond zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden