COLUMN

Wie het CJIB vergeet, is al snel de pineut

.

CJIB. Beeld null
CJIB.

Mijn dochter kreeg een bekeuring voor te hard rijden en bij te laat betalen ging de boete met 50 procent omhoog. De overheid is toch bezig de hoge kosten aan te pakken van incassobureaus? Dan zouden ze zelf het goede voorbeeld moeten geven.

U vindt dat de overheid zelf weinig oog heeft voor menselijk falen. Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) zei onlangs tijdens het vragenuurtje tegen de minister: 'Laten we eerlijk zijn: wie is er niet eens vergeten een rekening te betalen?'

Toen ging het inderdaad over incassobureaus. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) rekent namens de overheid torenhoge kosten aan wanbetalers. Daar horen we politici niet over. De reden? Een CJIB-bekeuring is een wetsovertreding waarbij u wordt veroordeeld tot een betaling. Als u een gewone rekening niet betaalt, kunt u daarvoor in gebreke worden gesteld. Bij een ingebrekestelling gelden de regels van de Wet Incassokosten.

Commerciële bureaus moeten volgens die wet een schuldenaar veertien dagen de tijd geven om te betalen voordat zij een boete mogen opleggen. De boete bedraagt ten hoogste 15 procent bij een rekening tot 2.500 euro met een minimum van 40 euro. Het CJIB hoeft niet te voldoen aan die regels.

Wie het CJIB vergeet te betalen, krijgt geen waarschuwing. Is de boete niet binnen acht weken betaald, dan komt er een opslag van 50 procent. Na dertien weken is de opslag zelfs 100 procent. Het dubbele dus.

Dat geldt niet alleen voor te hard rijden, maar ook voor andere overtredingen zoals door rood rijden. Het CJIB kan het bedrag uiteindelijk van uw rekening laten afschrijven en u zelfs het rijbewijs afpakken of opsluiten in de cel.

Er zijn vorig jaar acht miljoen snelheidsboetes uitgedeeld. Dat is gemiddeld een boete per auto, gezien het aantal auto's in Nederland. Het zou de overheid veel geld kosten als het innen van boetes minder efficiënt zou verlopen. Aan de andere kant: vergissen is menselijk en de overheid mag daar best oog voor hebben.

Het CJIB staat sinds 2014 burgers toe in drie termijnen te betalen, als de boete minstens 225 euro bedraagt (exclusief 9 euro administratiekosten). Maar een herinnering stuurt het CJIB niet, ook niet aan personen die zijn aangesloten op mijnoverheid.nl en dus makkelijk digitale post kunnen ontvangen.

'Onze processen zijn ingericht op de wet,' zegt een woordvoerder van het CJIB, 'en de wet biedt geen herinneringsmogelijkheid. Wij zijn vrij strak geautomatiseerd.'

Er bestaat wel een omweg om iets later te betalen. Wie bezwaar aantekent tegen de bekeuring, krijgt automatisch uitstel van betaling. Een bezwaarprocedure kost de overheid ook geld. Niet zo efficiënt als mensen met geldproblemen op deze manier een betaling uitstellen. En vergeetachtige mensen hebben er niets aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden