'Wetten geven innovatie te weinig ruimte'
Als overheid, politici en ambtenaren niet meer ruimte bieden aan technologische vernieuwing, kost dat Nederland economische groei. Regels en wetten moeten voor innovatieve bedrijven veel ruimer worden geformuleerd, sneller worden ingevoerd en niet langer uitgaan van de huidige situatie. Beleidsmakers moeten nieuwe technologieën niet als risico's maar als kansen zien.
Dit stelt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, vandaag in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in economenblad ESB. Het is de tweede keer dat Camps aldus het economische jaar aftrapt en de 54ste keer dat de secretaris- generaal van EZ dat doet.
'Vernieuwing is nodig voor welvaartsgroei', zegt Camps in een vraaggesprek met de Volkskrant. Hij ziet de economie alleen nog groeien doordat er meer per uur geproduceerd wordt. Voorheen groeide de economie ook nog door een toename van de arbeidsdeelname, maar die tijd is volgens Camps voorbij.
Zijn redenering is dat, omdat productiviteitsgroei alleen lukt met technologische innovatie, economische groei afhankelijk is van vernieuwing. Maar juist die innovatie wordt volgens Camps belemmerd, doordat wetten en regels daarvoor niet klaar zijn, het te lang duurt voordat ze zijn ingevoerd en omdat politici vernieuwingen negatief benaderen.
Uber en Airbnb
Camps haakt met zijn nieuwjaarsartikel in op initiatieven zoals onlinetaxidienst Uber en als Airbnb, waarbij particulieren hun woning als vakantiestek verhuren. Ook de Tweede Kamer is schoorvoetend zijn positie aan het bepalen over dergelijke uitingen van de deeleconomie. Een Kamermeerderheid vindt dat de overheid bestaande regels moet aanpassen of nieuwe regels moet introduceren om bedrijven als Uber en Airbnb een kans te geven op de Nederlandse markt.
De secretaris-generaal stelt dat geen land een betere uitgangspositie heeft dan Nederland om met technologische innovatie economisch te groeien. Maar als innovatieve bedrijven geen ruimte krijgen, (wetten en regels waar ze tegenaan lopen stammen vaak uit de vorige eeuw), 'dan missen we de kans op vergroting van onze welvaart en werkgelegenheid', stelt Camps. 'Dan gaan vernieuwende bedrijven naar bijvoorbeeld Amerika.'
In oktober zegde minister Kamp van Economische Zaken een inventarisatie toe van wetten en regels die moeten worden aangepast aan de gedigitaliseerde 21ste eeuw. Daarna voert hij bij alle ministeries een modernisering door. Kamp gaf aan dat de huidige wetten en regels ontwikkelingen zoals Airbnb, koopzondagen, zelfrijdende auto's en 3D-printen in de weg staan.