Wethouder: Schiphol naar 60 mln reizigers

Schiphol kan volgens de Amsterdamse wethouder P. Krikke (economische zaken) doorgroeien tot minstens 60 miljoen passagiers. Als het banenstelsel wordt aangepast, kan dat zelfs met een vermindering van de lawaaioverlast....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De wethouder schrijft dit in een discussienota die op 21 augustus in de gemeenteraad wordt besproken. Daarna nemen B en W een definitief standpunt in over de toekomst van de luchthaven. Amsterdam is grootaandeelhouder van Schiphol.

Volgens Krikke is Schiphol onmisbaar voor de economie in Amsterdam en omgeving. Van de 85 duizend mensen die op Schiphol werken, komt de helft uit de regio. Worden de indirecte wergelegenheidseffecten meegeteld, dan brengt Schiphol 15 procent van de totale werkgelegenheid voort.

De wethouder zet zich af tegen de economen die vinden dat de beschikbare miljarden niet moeten worden geïnvesteerd in de uitbreiding van Schiphol, maar in kennisintensieve projecten. Zij zien daarin op de lange termijn betere kansen voor Nederland. De ontwikkeling van zo'n nieuwe sector kost tientallen jaren, aldus Krikke.

Zij wijst erop dat Amsterdam niet voldoet aan belangrijke voorwaarden daarvoor, zoals de aanwezigheid van toonaangevende technische universiteiten, een traditie in de 'maak-industrie' en een groot aanbod van technische specialisten. Maar ook voor een succesvolle kennisindustrie blijft een grote luchthaven noodzakelijk, schrijft de wethouder.

Als er op Schiphol een tweede Kaagbaan wordt aangelegd, kunnen de Buitenveldertbaan, de Aalsmeerbaan en de Oude Oostbaan worden gesloten. Grote delen van de hoofdstad worden daardoor verlost van lawaaioverlast. Krikke verwacht dat ook de komst van stille vliegtuigen en het gebruik van gunstige aanvliegroutes tot beperking van lawaai zullen leiden.

Amsterdam sluit zich daarmee aan bij de opvatting van de Schiphol-directie, die in de zogheten overflow-variant een groot Schiphol wil combineren met een vrachtvliegveld op de Tweede Maasvlakte. Krikke heeft geen uitgesproken voorkeur voor een tweede locatie.

De wethouder wil af van de limiet van 44 miljoen passagiers die nu voor Schiphol geldt. Daarvoor in de plaats moeten volgens haar strenge milieunormen komen. Uit een enquête die in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd, bleek dat tweederde van de Amsterdammers vindt dat Schiphol verder mag doorgroeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden