Wetenschap: voeg spaarloon en levensloop samen

Het spaarloon en de levensloopregeling voor het sparen van verlof moeten worden samengevoegd. De geïntegreerde regeling is bestemd voor alle situaties waarin mensen hun inkomen tijdelijk verliezen....

ANP

Dat heeft een groep personeelsspecialisten en wetenschappers woensdag gezegd. Op dit moment moeten werknemers kiezen tussen belastingvrij geld sparen met het spaarloon of belastingvrij sparen voor verlof met behulp van de levensloopregeling.

De personeelsspecialisten en wetenschappers willen de twee regelingen samenvoegen. Daaraan moet de overheid jaarlijks maximaal 300 euro per jaar bijdragen. Ze hebben hun voorstellen vandaag gestuurd aan politieke partijen, sociale partners en andere maatschappelijke geledingen.

Verder moeten de bestemmingsmogelijkheden van de spaargelden worden uitgebreid van verlof in de huidige levensloopregeling tot inkomensderving in brede zin. Daarbij denken ze aan lagere beloningen als gevolg van een carrièreverandering, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, slechtere bedrijfsresultaten, een minder belastende functie en (on)vrijwillig ontslag. Ook 65-plussers zouden van de regeling gebruik moeten kunnen maken door een lijfrente te kopen of het saldo periodiek te laten uitkeren.

Tot de groep personeelsspecialisten en wetenschappers behoren Lans Bovenberg van de Universiteit Tilburg, die het CDA van advies dient, en Frans Leijnse van de Hogeschool Utrecht, die voor de PvdA lid van de Tweede Kamer was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden