Westerterp: vakbonden en werkgevers te lief

Moet het poldermodel worden afgeschaft? Oud-minister Westerterp van Verkeer en Waterstaat vindt vakbonden en werkgevers veel te lief voor elkaar, omdat het in Nederland zo goed gaat....

Westerterp wierp de vraag dinsdag op tijdens de door het bankiershuis Van Lanschot georganiseerde bijeenkomst over de Miljoenennota met FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en zijn tegenpool bij VNO-NCW, Hans Blankert.

De Waal vond de vraag relevanter dan Westerterp misschien zelf dacht: 'We moeten af van de zelfgenoegzame term poldermodel, want die maskeert wel degelijk bestaande tegenstellingen', zei De Waal.

De Waal vindt dat het kabinet kansen mist: 'Als de zon schijnt, moet je het dak repareren.' Hij vermoedt dat het economisch nog beter gaat dan premier Kok voorspelt en wil investeren in 'geluk', een kwaliteitsimpuls in de samenleving.

Meer geld naar onderwijs, volksgezondheid, kinderopvang, zorgverlof en armoedebestrijding. Als dat potverteren heet, dan moet het maar, hield de FNV-voorzitter de zaal - een leger donkere pakken - voor.

Blankert keek wat zuinig bij zoveel spilzucht. Hij had onder instemmend gemompel van het publiek net nog gewaarschuwd voor 'nieuwe uitdeel-euforie', die de Nederlandse economie in het verleden zo lelijk was opgebroken. 'Eindelijk zijn we met onze overheidsuitgaven geen buitenbeentje meer,' had hij opgelucht geconstateerd.

Blankert vindt dat het kabinet nieuwe meevallers moet gebruiken om het begrotingstekort verder terug te dringen en de belastingen te verlagen. De werkgeversvoorzitter zag wel nut in het poldermodel, zolang dat loonmatiging brengt.

De Waal wilde niet meteen van de loonmatiging af, maar had zich wel geërgerd aan de optieregelingen bij de ondernemers. Hij greep net als Westerterp even terug op de polarisatie uit de jaren zeventig toen de vakbeweging droomde over inkomensverschillen van zes op één. 'Dat hebben we gehad', vindt de FNV-voorzitter, 'maar als het honderd op één blijkt, is het tijd onze eisen bij te stellen'. Hij denkt niet alleen aan hoger loon, hij wil meer voor het zorgverlof en ook de vierdaagse werkweek prijkt hoog op zijn agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden