Westerse bedrijven vertrekken uit West-Afrika uit angst voor ebola

Ron de Bruijn doet nog steeds zaken in Guinee, ebola of niet. Hij verkoopt graafmachines en andere zware machines voor zijn werkgever Big Machinery, en hij heeft het druk. Twee weken loopt hij al door Conakry, Guinee.

Een 84-jarige inwoner van Freeman Reserve in Liberia wordt weggeleid omdat hij verschijnselen van ebola vertoont. Beeld null
Een 84-jarige inwoner van Freeman Reserve in Liberia wordt weggeleid omdat hij verschijnselen van ebola vertoont.

Gevaarlijk? 'Dat valt mee. Maar je moet geen handen schudden natuurlijk. Je weet nooit waar iemand allemaal aan gezeten heeft.' Het is niet altijd te vermijden, dat handen schudden. 'Als het niet te vermijden is, desinfecteer ik mijn handen daarna zo snel mogelijk met een gel.' Hij kijkt ook heel erg uit waar hij eet en drinkt. Liefst in het eigen hotel. Je weet het allemaal niet. Oh ja: geld, ook een probleem. Wie heeft er zoal aan gezeten? Dus na elke transactie met geld pakt De Bruijn zijn gel.

Toch denkt hij dat het risico wel meevalt. Hij heeft niemand op straat zien creperen aan ebola en geen ziektegevallen meegemaakt. Maar de effecten van de epidemie zijn enorm. Westerse bedrijven zijn vertrokken. Alle projecten waar die aan werkten liggen stil of bijna stil. De ijzermijnen liggen geheel of gedeeltelijk stil. Normaal verkoopt hij in deze regio voor 5 miljoen euro per jaar aan machines; nu hooguit de helft.

Het westerse zakenleven in West-Afrika, tot voor kort een van de snelst groeiende regio's in de wereld, hapt naar adem als gevolg van de ebola-epidemie. Niet zozeer omdat mensen ziek worden, maar omdat iedereen het zekere voor het onzekere neemt. Wie weg kan gaat weg, wie werk kan mijden doet dat. De Wereldbank becijferde onlangs dat de schade voor de regio volgend jaar kan oplopen tot 25,8 miljard euro.

Ook tal van Nederlandse bedrijven ondervinden de gevolgen. Bierbrouwer Heineken liet deze week weten zijn brouwerij in Freetown, Sierra Leone, op een laag pitje te zetten. Een groot deel van de 130 man personeel is met vakantie gestuurd. Reden is dat er in Free-town en omgeving nauwelijks nog bier wordt gedronken omdat cafés en dancings dicht zijn. Vanwege de ebola. Heineken zag zijn verkoop met 70 procent dalen. Het concern heeft een investering van 9 miljoen euro, die gepland stond om de kleine brouwerij uit te breiden, uitgesteld.

Werk stilgelegd

In augustus al trok bouwbedrijf BAM de consequentie. Het bedrijf was dit jaar begonnen aan de bouw van een moderne brandstofsteiger in de haven van Freetown. Daar moet in de toekomst de bio-ethanol worden geladen die naar Europa wordt verscheept. BAM werkt aan dit project van 16 miljoen euro samen met het Zuid-Afrikaanse Stefanutti. 'We hebben het werk stilgelegd en alle 35 werknemers teruggetrokken', zegt een woordvoerder van BAM. 'Vanwege de ebola.'

Niet dat het risico erg groot werd gevonden. 'We hebben contact met het Havenziekenhuis in Rotterdam. Dat vond dat het risico voor de mensen heel erg klein was. Maar ja: veel familieleden maakten zich ongerust. En onze Zuid-Afrikaanse partner besloot ermee te stoppen.' Dus ligt het werk stil. 'We zijn zeker van plan om het af te maken. Dat kan twee maanden, maar ook zes maanden duren.'

Belangrijke factor in de afweging was het dalende aantal vluchten naar het gebied. British Airways en Air France staakten hun vluchten op Free-town en Conakry, al was dat tijdelijk. Ook andere maatschappijen verminderden hun vluchten of zijn ermee gestopt. 'Dat betekent dat áls je er snel weg wilt, dat het moeilijker wordt.' En dus vertrok BAM nu het nog kon.

Royal HaskoningDHV heeft in alle drie de getroffen landen mijnbouwprojecten lopen. Het gaat vooral om voorzieningen aan havens en transport. Al dat werk wordt nu vanuit Nederland gedaan. Dat gaat trager, maar het gaat.

null Beeld null

Mijnindustrie

De mijnindustrie is zwaar getroffen, erkent HaskoningDHV. 'We zien dat onze klanten moeite hebben het hoofd boven water te houden.' In Liberia is HaskoningDHV betrokken bij de renovatie van het vliegveld bij Monrovia. Ook hier wordt bijna alle werk vanuit Nederland gedaan. De selectie van de aannemer voor deze klus is minstens vier maanden uitgesteld, 'vanwege ebola'.

De mijnbouw in de drie landen is economisch van vitaal belang, met name de ijzermijnen. Maar die liggen praktisch stil. Vorige week maakte staalconcern ArcelorMittal bekend zijn ijzermijn in Liberia te sluiten vanwege de ebola. De capaciteit van de mijn zou worden verdrievoudigd, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Bij een ijzermijn in Marampa in Sierra Leone is het nog erger. Eigenaar London Mining, een klein Brits mijnbouwbedrijf, heeft vorige week de geest gegeven. Het bedrijf dacht nog te kunnen overleven door de mijn te verkopen. Het Indiase staalconcern JSW stond op het punt de koopovereenkomst te tekenen. Maar het zetten van de laatste handtekening is uitgesteld. Mogelijk vanwege de ebola.

Niet ieder werk in de drie landen heeft te lijden onder de epidemie. Boskalis zegt werkzaamheden te verrichten voor de kust van een van de drie landen, maar 'wij hoeven daar niet aan land te komen, dus wij hebben er geen last van', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden