Werknemers uit nieuwe EU-landen zijn vanaf mei welkom

De Nederlandse grenzen gaan op 1 mei definitief open voor werknemers uit Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat bleek woensdag bij een debat in de Tweede Kamer. Alleen de SP en de Partij voor de Vrijheid (PVV) blijven zich tegen de vrije toegang van Oost-Europeanen verzetten. ‘Als je gasten ontvangt, moet je huis op orde zijn. Ons huis is niet op orde’, aldus SP-Kamerlid Ulenbelt, verwijzend naar de huisvestingsproblemen waar veel Polen in Nederland mee hebben te maken.

Ook heeft minister Donner (Sociale Zaken) volgens de SP en de PVV onvoldoende maatregelen genomen om uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. ‘Het is naïef te denken dat Nederlanders geen banen verliezen door de komst van Polen’, aldus Kamerlid Fritsma van de PVV. ‘Dit is ongewenste immigratie.’

De overige partijen gingen akkoord, inclusief de Partij van de Arbeid die tot het laatst toe kritisch bleef. Het PvdA-Kamerlid Heerts neemt genoegen met de brief van Donner waarin de minister onder meer toezegt gemeenten verblijfsgegevens te verstrekken zodat ze verdachte adressen kunnen controleren. Het belang van buitenlandse werknemers voor de Nederlandse economie – het aantal vacatures was nog nooit zo hoog – weegt voor de partijen zwaarder dan de kans dat Polen Nederlandse banen afpakken.

Wel eiste de PvdA samen met GroenLinks dat Donner onderzoekt hoe werknemers het recht kunnen krijgen achterstallig loon bij de opdrachtgever van het uitzendbureau te claimen als hun uitzendbureau failliet gaat. Donner overweegt een regeling te treffen als bij heling. ‘Zodra personeel wordt aangeboden onder het minimumloon, kan een inlener op zijn klompen aanvoelen dat er iets mis kan zijn’, aldus de minister. Dan zou de inlener verantwoordelijk kunnen worden gesteld.

Donner verwacht geen forse stijging van het aantal Oost-Europese arbeidskrachten omdat in de meeste sectoren al soepeler werkvergunningen werden verstrekt. Hij rekent op 100- tot 120 duizend werknemers op jaarbasis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden