Werknemers krijgen rol bij afwikkeling faillissement

Werknemers krijgen een rol in de voorbereiding en afwikkeling van het faillissement van hun werkgever. Nu worden een faillissement en doorstart van een bedrijf nog te vaak gebruikt om snel en goedkoop van personeel af te komen. Door de belangen van werknemers wettelijk te borgen, wordt dit voortaan voorkomen.

Beeld anp

Deze verandering in het faillissementsrecht is een gevolg van een amendement op de Wet continuïteit ondernemingen. Het kabinet heeft die wet gemoderniseerd. De aanpassing is een PvdA-voorstel, dat vandaag in de Tweede Kamer in stemming komt. Het krijgt in elk geval steun van VVD en SP, waarmee een ruime Kamermeerderheid is verzekerd.

Recent gingen bedrijven als Perry Sport en Scapino failliet. Zij maakten een doorstart, maar het personeel had het nakijken. De bedrijven nemen vervolgens ander of minder personeel in dienst, of hetzelfde personeel onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

Eind vorig jaar riep de gang van zaken bij drogisterijketen DA veel vragen op. Het bedrijf was in gesprek over een overname, ging failliet en maakte binnen een etmaal een doorstart met een nieuwe eigenaar. Voor eenderde van het personeel was geen plek meer. Andere faillissementen die gefronste wenkbrauwen opriepen vanwege een snelle doorstart met minder personeel waren die van kinderopvang Estro en postorderbedrijf Neckermann.

Door werknemers een stem te geven in de voorbereidende fase van een faillissement kan bijvoorbeeld ook worden voorkomen dat de top van een bedrijf zichzelf nog snel een bonus toekent voordat de zaak op de fles gaat. 'Zulke schandalige praktijken willen we onmogelijk maken', zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die het amendement opstelde met fractiegenoot Grace Tanamal.

In de wet, daterend uit 1893, komt te staan dat curatoren verplicht zijn een vertegenwoordiging van de werknemers, zoals de ondernemingsraad, te informeren en te horen in de zogenoemde 'stille voorbereiding' van een faillissement. Dit gebeurt vertrouwelijk, met geheimhoudingsplicht. In die aanloopfase moet het personeel dezelfde informatiepositie hebben als de schuldeisers. Als er dan een zogeheten 'prepack' tot stand komt, waarin wordt besloten of gezonde delen van een bedrijf blijven voortbestaan, heeft het personeel een wettelijk vastgelegde rol.

Zitting in commissie schuldeisers

Een tweede aanpassing van de wet is dat werknemers het recht krijgen iemand aan te wijzen die zitting kan nemen in de commissie van schuldeisers. 'Daarmee voorkomen we dat het personeel per definitie aan het kortste eind trekt', zegt Recourt.

Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden is de wetgever 'te lang op de handen blijven zitten' en is het goed dat de faillissementswetgeving nu in lijn wordt gebracht met uitspraken van rechters, ook in het Europees recht. 'Dit amendement is zorgvuldig opgesteld, dat verdient steun', zegt Van Wijngaarden.

Recourt: 'De gevolgen van een faillissement voor werknemers zijn over het algemeen groter dan voor andere schuldeisers. Om die reden en als extra waarborg tegen misbruik vinden wij het van het grootste belang dat werknemers worden betrokken bij de voorbereiding van het faillissement en dat zij in het faillissement advies kunnen uitbrengen aan de curator over een verkoop en doorstart van rendabele bedrijfsonderdelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden