'Werknemer moet productiever worden'

Werkgevers en de vakbeweging vinden dat de productiviteit van Nederlandse werknemers omhoog moet. De sociale partners hebben daar donderdag afspraken over gemaakt...

De werkgevers- en werknemersorganisaties stellen dat in Nederland weliswaar per uur veel werk wordt verzet, maar dat in internationaal verband de productiviteit per werkende 'zich op een relatief ongunstig niveau bevindt'. Dit komt voor een belangrijk deel doordat Nederlanders veel in deeltijd werken in vergelijking met andere landen.

Ook blijft de groei van de arbeidsproductiviteit duidelijk achter bij die van andere economieën. 'Dat kan op den duur leiden tot een achterblijven van ons welvaartsniveau of zelfs een aantasting ervan', aldus de sociale partners.

De aanbevelingen die de werkgevers en vakbeweging nu op centraal niveau hebben vastgesteld, borduren voort op een CAO-nota over 'slimmer werken' van AWVN-werkgevers en vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie.

Deze vier CAO-partijen proberen al circa anderhalf jaar de productiviteit te verhogen door te werken met soepeler arbeidstijden, verlaging van het ziekteverzuim, resultaatafhankelijke beloning en verhoging van het kennisniveau van werknemers

Volgens VNO-NCW kan nu met de centrale aanbeveling een begin worden gemaakt om de Nederlandse economie fit en sterk te maken voor de toekomst. Samen met de andere werkgeversorganisatie MKB Nederland is VNO-NCW vooral tevreden over de afspraken die zijn gemaakt over flexibele inzet van personeel.

De bedoeling is CAO's aan te passen, zodat het makkelijker wordt mensen langer te laten werken in drukke tijden en overuren te laten compenseren als het rustig is.

Voor de vakbeweging is het volgens CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV juist van belang dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om werktijden af te stemmen op de privé-situatie.

'Belangrijk is bovendien dat werkgevers onderkennen dat om de productiviteit te verhogen, ook geïnvesteerd moet worden in kwaliteit van het werk en in mensen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden