Werknemer betaalt volgend jaar weer WW-premie

Iedere werknemer gaat volgend jaar weer premie betalen voor de werkloosheidsuitkering WW. Het geld wordt niet alleen gebruikt voor uitkeringen, maar ook voor scholing en bemiddeling naar nieuw werk. Hierover zijn de werkgevers, de vakbeweging en de onafhankelijke kroonleden het eens geworden in de Sociaal Economische Raad (SER).

In het vertrouwelijke conceptadvies aan het kabinet zit één grote adder onder het gras voor premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën: werknemers mogen het niet merken in hun portemonnee. Beeld anp
In het vertrouwelijke conceptadvies aan het kabinet zit één grote adder onder het gras voor premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën: werknemers mogen het niet merken in hun portemonnee.Beeld anp

In hun vertrouwelijke conceptadvies aan het kabinet, in handen van de Volkskrant, zit één grote adder onder het gras voor premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën: werknemers mogen het niet merken in hun portemonnee. De nieuwe premie moet worden gecompenseerd via lagere belastingen. Daarmee legt de SER een rekening van zeker honderden miljoenen euro's neer bij het kabinet. Dat is een zware hypotheek op het voornemen van VVD en PvdA om vanaf komend jaar geld vrij te maken voor lastenverlichting. Of het plan uiteindelijk doorgaat, zal dan ook afhangen van de komende onderhandelingen met het kabinet.

'Adviescentra'

Het SER-advies is de uitwerking van het sociaal akkoord uit april 2013. Er is bijna twee jaar over onderhandeld. De kern komt erop neer dat werknemers volgend jaar weer WW-premie gaan betalen. Dat is ten eerste nodig voor een kostendekkende spaarpot om alle benodigde uitkeringen te kunnen betalen. Voor de WW komt nu al jaren te weinig premie binnen.

Ten tweede is de premie nodig om in alle regio's nieuwe onafhankelijke 'adviescentra' op te richten, een soort arbeidsbureaus nieuwe stijl. Deze centra moeten werkzoekenden met scholing en bemiddeling aan werk helpen. Daarmee wil de SER eerdere bezuinigingen op de arbeidsbemiddeling ongedaan maken.

Hoe hoog de nieuwe werknemerspremie wordt, vermeldt het advies niet. Wel is duidelijk dat die tot 2020 moet oplopen tot een 'kostendekkend niveau'. Werknemers moeten 'gecompenseerd worden zodra als gevolg van de nieuwe financiering negatieve effecten optreden'. Tegenover een paar tientjes WW-premie per maand moet dus bijvoorbeeld een verlaging van de loonbelasting staan, met als gevolg dat de belastinginkomsten dalen.

Verlening van de maximale uitkering

Een andere pijler van het advies is de verlening van de maximale uitkering. De komende beperking van de WW tot maximaal twee jaar (nu nog maximaal drie jaar en twee maanden) was in 2013 voor de vakbeweging het struikelblok bij het sociaal akkoord. Afgesproken is toen dat de sociale partners die sanering met aanvullende verzekeringen ongedaan mogen maken. In alle opzichten sturen werkgevers en vakbonden erop aan het derde jaar van de WW-uitkering toch weer gewoon onderdeel te maken van het systeem.

Zo stellen zij voor dat uitkeringsinstelling UWV, die de WW uitkeert, of de Sociale Verzekeringsbank de verzekering voor het derde jaar gaat uitvoeren. Dan wordt het een grote landelijke regeling met één premie, die boven op de WW-premie komt. Dat is het simpelst en dus het goedkoopst. Het voorstel is politiek brisant. De politiek zou faciliteren dat een bezuiniging feitelijk ongedaan wordt gemaakt via een overheidsinstelling. Nu mag het UWV geen aanvullende regelingen uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden