'Werkloze is ook geholpen met vrijwilligerswerk'

De Amsterdamse wethouder wil niet langer alleen kansrijke werklozen re-integreren. Juist mensen in de marge verdienen meer aandacht.

Arjan Vliegenthart.

Door volledig in te zetten op kansrijke werklozen, wist de gemeente Amsterdam het afgelopen jaar met minder geld meer mensen aan een baan te helpen. De uitstroom uit de bijstand naar betaald werk steeg van 2.500 in 2010 tot ruim 6.000 afgelopen jaar. Toch gooit SP-wethouder Arjan Vliegenthart het roer om. In een plan dat hij gisteren publiceerde, schrijft hij dat ook Amsterdammers met slechte arbeidskansen een goed re-integratietraject verdienen, waar hij afgelopen jaar al mee experimenteerde. En dat hoeft niet per se naar betaald werk te leiden, vrijwilligerswerk is ook goed.

Opvallend. Je zou toch zeggen dat je succesvol beleid moet doorzetten.

'Deze cijfers geven wel een beetje een vertekend beeld. Want door de crisis kwamen afgelopen jaren ook meer mensen in de bijstand, en meer instroom betekent doorgaans ook direct meer uitstroom. Maar door zo scherp te kiezen is er met minder geld zeker een prestatie van formaat geleverd. In vergelijking met andere grote steden doen wij het ook goed.'

En toch gaat u een andere koers varen.

'Ja, want mensen met minder goede kansen komen er nu wel erg bekaaid vanaf. Dat zijn Amsterdammers die vaak al langere tijd werkloos zijn. Bijvoorbeeld omdat ze wat ouder zijn of geen geschikte opleiding hebben ge volgd. Die mensen verdienen ook onze aandacht.

'Een pijnlijk voorbeeld vind ik alle vluchtelingen met een verblijfsstatus. Zij komen in 'trede 2' terecht, zoals dat in het systeem heet: weinig kansen op werk. Maar de belangrijkste reden dat de kans klein is, is dat ze niet goed genoeg Nederlands spreken. Wij willen dus dat er geld is om die mensen te helpen de taal te leren.'

In uw plan schrijft u dat re-integratie niet alleen om betaald werk draait, maar ook om 'maatschappelijke impact'. Wat bedoelt u daarmee?

'Werk is natuurlijk heel belangrijk. Het geeft waardigheid, het gevoel dat je nodig bent en hopelijk ook een hoger inkomen. Maar werk is niet zaligmakend. Het levensgeluk van veel werkloze Amsterdammers die moeilijk aan een baan komen, zou ook veel groter worden als zij geholpen worden bij het vinden van een zinvolle dagbesteding, bij voorkeur vrijwilligerswerk. Ook voor de maatschappij als geheel levert dat veel op. Niet alleen omdat die mensen meehelpen op voetbalverenigingen, kinderboerderijen of in buurthuizen, maar ook omdat je minder overlast hebt en mensen gezonder zijn als ze werk hebben.

'Dus wil ik investeren in medewerkers die gaan kijken hoe ze die moeilijke groepen met maatwerk kunnen helpen.'

Betekent uw keuze dat u de straks minder mensen aan een baan helpt?

'Ik hoop dat we door slimmer te werken met minder geld toch evenveel kansrijke werklozen kunnen blijven helpen. Maar belangrijker dan betaalde banen vind ik dus de maatschappelijke impact. Die moet groter worden en daar kunnen mensen mij op afrekenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden