Werkloosheidscijfer VS zet beurzen lager

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese effectenbeurzen gingen donderdagmiddag verder omlaag nadat in de VS bekend werd dat het aantal uitkeringsaanvragen vorige week flink was gestegen. Beleggers vatten de cijfers op als een nieuw signaal dat de groei van de Amerikaanse economie stagneert.

Een klein uur voor sluiting herstelden de beurzen zich enigszins van het negatieve cijfer, maar bleven flink het rood staan.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS bereikte vorige week met 375.000 aanvragen het hoogste niveau in twee jaar tijd. Analisten hadden een aanzienlijk lager cijfer verwacht. De onveranderde consumentenbestedingen over de belangrijke maand december ten opzichte van de maand daarvoor, stelden analisten en beleggers ook teleur.

Wall Street

De koersen op Wall Street doken bij de opening van de handel direct omlaag, maar joegen de verliezen in Europa verder niet aan. In Europa hadden vooral bankaandelen het moeilijk door nieuwe tegenvallers op de kredietmarkt.

De AEX-index in Amsterdam stond in het laatste handelsuur 1,7 procent lager op 435,70 punten. De MidKap-index zakte donderdag in de namiddag 1,4 procent tot 583,99 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen de 0,6 en 1,6 procent.

Sombere stemming

Op Wall Street heerst net als op woensdagavond een sombere stemming. De positieve invloed van de renteverlaging woensdag met 50 basispunten door het Amerikaanse stelsel van centrale banken ebde al snel weg. Dat kwam door geruchten dat kredietbeoordelaars de beoordelingen van de Amerikaanse obligatieverzekeraars Ambac en MBIA zullen verlagen.

De AEX werd donderdag vooral in het rood getrokken door verliezen bij de zwaarwegende financials ING, Fortis en Aegon. Deze fondsen verloren 3,7 tot 4,4 procent na eerder op de dag nog zwaardere verliezen te hebben geschreven. Bij de MidKappers was de beurshandelaar Van der Moolen een sterke daler. Dit aandeel ging 3,6 procent onderuit.

ASML

De maker van chipmachines ASML verloor 1,6 procent. Dat was het gevolg van berichten dat de Taiwanese branchegenoot TSMC in 2008 fors minder gaat investeren.

Ook waren beleggers niet gecharmeerd van de resultaten van oliemaatschappij Shell. Het concern heeft vorig jaar een winst geboekt van 27,6 miljard dollar, de hoogste winst ooit door een Europees bedrijf gerealiseerd. De winstmarges in het vierde kwartaal vielen echter tegen en de productievooruitzichten voor 2008 zijn mager. Het aandeel verloor 2 procent.

Shell

In het kielzog van Shell daalde toeleverancier van de olie-industrie SBM Offshore en noteerde met een verlies van 6,6 procent onderaan de AEX. SBM had woensdag juist nog een sprong omhoog gemaakt na de presentatie van de jaarcijfers.

Het chemieconcern Akzo Nobel zorgde voor een lichtpuntje op het Damrak met een gunstige tussentijdse rapportage. Het concern heeft in 2007 een licht hogere omzet geboekt van meer dan 10 miljard euro en de winstgevendheid komt overeen met de verwachtingen van analisten. Akzo Nobel was met een plus van 5,4 procent een van de weinige stijgers op de lijst van grote fondsen.

Tele Atlas

Bij de middelgrote fondsen was de producent van digitale kaarten Tele Atlas met een plus van 0,2 procent een van de weinige winnaars. Tele Atlas wordt in maart in de AEX-index opgenomen.

Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de donderdagmiddag 1,4848 dollar. Iets hoger dan bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden