Nieuwscijfers

Werkloosheid stijgt in augustus minder hard, maar bedrijven ‘maken zich op voor onrustig najaar’

De werkloosheid in Nederland is in augustus verder opgelopen, maar stijgt minder hard dan in de voorgaande maanden. Er kwamen 7.000 werklozen bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarmee kwam het totale aantal werklozen in augustus uit op 426 duizend. Dat is 4,6 procent van de beroepsbevolking. In juli was 4,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. De toename is veel minder sterk dan die aan het begin van deze zomer: toen kwamen er tussen mei en juni 74 duizend werklozen, vooral flexkrachten, bij.

Dat is deels te verklaren door de definitie van werkloosheid die het CBS hanteert. Iemand telt pas als werkloos als hij geen werk heeft, maar wel op zoek is naar een nieuwe baan. Doordat de economie aan het begin van de coronacrisis op slot zat, gingen veel mensen die hun baan kwijtraakten niet direct weer de arbeidsmarkt op. Toen de maatregelen in juni versoepelden, gebeurde dat wel.

Beter

Bovendien zijn bedrijven sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen weer gaan draaien, zij het met beperkingen. Dat is ook terug te zien in het aantal werkgevers dat gebruikmaakte van de looncompensatieregeling van de overheid (NOW). Uitkeringsinstantie UWV kreeg voor de tweede steunronde 65 duizend aanvragen, dat is fors minder dan de 150 duizend werkgevers die zich in de eerste maanden van de coronacrisis meldden. Als belangrijkste reden om niet opnieuw steun aan te vragen, voerden werkgevers aan dat het beter ging.

Toch kondigen verschillende bedrijven reorganisaties aan. Dat is nu nog niet direct terug te zien in de werkloosheidscijfers omdat het ontslaan van vaste werknemers een een proces van maanden is. Uitkeringsinstantie UWV zag het aantal ontslagvergunningen al wel toenemen. ‘Daaruit blijkt dat bedrijven zich aan het voorbereiden zijn op een onrustig najaar’, zei arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes eerder tegen de Volkskrant.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vrijdag een recorddaling van het aantal banen en de aankondigingen van reorganisaties volgen elkaar in rap tempo op. Waar liggen nog wél kansen op de arbeidsmarkt?

Corona zet de toekomst van jongeren in de wacht: ‘Het zag er zo rooskleurig uit’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden