Werkloosheid onder allochtonen daalt

Allochtonen zijn nog steeds veel vaker werkloos dan autochtonen, maar de werkloosheid onder hen vertoont een dalende trend...

ANP

Zij profiteren nu in gelijke mate van de daling van de werkloosheid als autochtonen. ‘Zelfs net een tikje harder’, zegt Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal van 2007 kwam de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen uit op 13 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Een jaar daarvoor was dat nog 16 procent. Van de autochtone beroepsbevolking zat in het eerste kwartaal van dit jaar 4 procent zonder baan.

Vorig jaar daalde de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen ook al licht, maar minder sterk dan onder autochtonen. Toen kwam die daling onder allochtonen helemaal voor rekening van jongeren tot 25 jaar. Nu daalt de werkloosheid ook onder 25-plussers, aldus Vergeer.

Allochtonen lijken wat later te profiteren van een economische opleving dan autochtonen. In 2005 daalde onder autochtone jongeren de werkloosheid al, maar onder allochtone leeftijdsgenoten nog niet, aldus Vergeer. In 2006 was er ook voor die groep een duidelijke daling.

Bij ouderen, die later profiteren van het aantrekken van de economie dan jongeren, is eenzelfde beeld te zien. Onder autochtonen tussen de 25 en 64 jaar begon de werkloosheid eerder te dalen dan onder allochtonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden