Werkloosheid loopt weer sneller op

Het aantal werklozen is de afgelopen maanden weer sneller opgelopen. In de zomer groeide de groep mensen zonder baan langzamer dan daarvoor, maar in de maanden september, oktober en november is dat tempo opgelopen....

ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Nederland telde gemiddeld 424.000 werklozen, een toename van 109.000. Door de economische recessie komen steeds meer mensen op straat te staan. Economen voorspellen dat de werkloosheid de komende tijd verder op zal lopen. Het Centraal Planbureau (CPB) ging begin december in zijn jongste prognose uit van een werkloosheid van 7 procent in 2004.

De werkgelegenheid blijft krimpen. Het CBS constateert dat het aantal werkende mensen van de beroepsbevolking is gedaald tot 7,06 miljoen, het laagste aantal in bijna drie jaar. Het aantal banen lijkt daarmee op weg om te zakken tot onder de grens van 7 miljoen, een situatie die voor het laatst begin 2001 is voorgekomen.

Het aantal mensen dat werkt of wil werken, groeit de laatste maanden veel minder hard dan voorheen. Dit zogeheten arbeidsaanbod neemt volgens het CBS sinds het derde kwartaal met gemiddeld 20.000 personen toe. Dat was de afgelopen jaren met 120.000 mensen veel groter. Volgens het CSB schrikt de krimpende economie mensen af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden