Werkloosheid eurozone stabiliseert

De werkloosheid in de eurolanden is in juni uitgekomen op gemiddeld 12,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is even hoog als in de 4 voorgaande maanden, zo meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

Spanjaarden in de rij bij het arbeidsbureau Beeld ap

Eurostat telde vorige maand 19,27 miljoen werklozen in de eurozone. Dat waren er 24.000 minder dan in de voorgaande maand, maar ruim 1,1 miljoen meer dan een jaar eerder. In juni 2012 stond de werkloosheid op gemiddeld 11,4 procent.

De werkloosheid was vorige maand het laagst in Oostenrijk (4,6 procent) en Duitsland (5,4 procent). In Griekenland en Spanje bleef de arbeidsmarkt het slechtst. Daar bedraagt de werkloosheid ruim 26 procent. In Nederland staat de werkloosheid volgens Eurostat op 6,8 procent. Het gaat hierbij om cijfers die zijn vastgesteld via de geharmoniseerde Europese meetmethode. Die wijkt af van definities die landen zelf hanteren.

In de hele Europese Unie zakte de werkloosheid vorige maand tot 10,9 procent, tegen 11 procent in mei. In de 27 EU-landen werden 26,4 miljoen werklozen geteld, dat waren er 32.000 minder dan in de voorgaande maand.

De werkloosheid steeg afgelopen jaar het hardst in Cyprus. Daar is nu 17,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegen 11,7 procent in juni 2012. In Griekenland steeg de werkloosheid van 23,1 naar 26,9 procent in april dit jaar. Dat is de meest recente maand waarover cijfers over de Griekse arbeidsmarkt beschikbaar zijn. Letland en Estland vertoonden de sterkste verbetering. In die landen zakte de werkloosheid met respectievelijk 3 en 2 procentpunt naar 12,5 en 8 procent.

Inflatie
De inflatie is in juli uitgekomen op 1,6 procent. Dat is even hoog als in de voorgaande maand. Dat meldde het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag op basis van een eerste raming.

Het inflatiecijfer voldoet aan de gemiddelde verwachting van economen. Eurostat maakt op 16 augustus de volledige cijfers over de inflatie in de eurozone en de EU in juli bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.