Werkloosheid bereikt een nieuwe piek

Voor het eerst in zes jaar telt Nederland weer meer dan 400 duizend werklozen. Een jaar geleden waren dat er nog 300 duizend....

Van onze verslaggeefster

Gemiddeld stonden het afgelopen kwartaal 403 duizend mensen als werkzoekende ingeschreven. Als seizoenswerk in bouw, landbouw en horeca niet worden meegerekend, zouden dat er 411 duizend zijn. Het CBS noemt iemand werkloos als die tussen 15 en 64 jaar is, een baan zoekt van twaalf uur per week of meer, en daarvoor direct beschikbaar is.

Volgens CBS-onderzoeker Michiel Vergeer stijgt het aantal werkzoekenden maandelijks met 14 duizend. 'Dat zijn er 3500 per week en zevenhonderd per dag. Forse aantallen, dus.'

Het CBS waagt zich niet aan voorspellingen, maar 'zolang de economie niet aantrekt, zal de werkloosheid op korte termijn blijven stijgen', stelt het Vergeer.

Het afgelopen kwartaal waren gemiddeld ruim 100 duizend jongeren, tussen 15 en 24 jaar, werkloos. In de periode juni-september zal dat aantal volgens het CBS stijgen: in de zomer zijn meer jongeren dan normaal op zoek naar (vakantie)werk.

De teruglopende arbeidsmarkt bemoeilijkt ook de terugkeer van WAO- en WW'ers die weer aan de slag willen. Dat meldt de uitkeringsinstantie UWV, die de arbeidsongeschikten en werklozen aan een baan probeert te helpen.

In het eerste kwartaal van 2003 zijn een kwart minder WAO- en WW'ers aan het werk geholpen dan dezelfde periode in 2002. Het gaat om 3250 plaatsingen in de eerste drie maanden van 2003.

Eind vorige week maakten de Centra voor Werk en Inkomen bekend dat mensen toch vrij snel een baan vinden. Zo schreven het afgelopen halfjaar 432.500 mensen zich in als werkzoekende, van wie bijna 380 duizend geregistreerden binnen enkele maanden alweer aan het werk was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden