Werkloosheid allochtonen stabiel in 2005

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is vorig jaar nauwelijks toegenomen. Ruim 16 procent van deze bevolkingsgroep kon geen baan vinden....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. ‘Voor het eerst in drie jaar is de arbeidsmarkt niet verslechterd’, zegt Michiel Vergeer van het CBS.

De werkloosheid onder allochtone jongeren tussen de 15 en 24 jaar steeg wel. Dit percentage nam toe van 23 naar 26 procent. Onder jonge autochtonen daalde de werkloosheid echter met 1 procentpunt naar 11 procent. ‘Over het algemeen geldt dat de jeugdwerkloosheid daalt zodra de economie verbetert.’ Dat jonge allochtonen moeite hebben op de arbeidsmarkt wijt Vergeer aan het relatief lage opleidingsniveau, aan taalproblemen en het gebrek aan stageplaatsen voor deze groep.

Uit het CBS-rapport blijkt dat allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname drie keer zo vaak werkloos zijn dan autochtonen. Geen verassing, aldus Vergeer. ‘Het is een flink verschil. Maar de situatie is al tien jaar hetzelfde, ondanks alle beleidsinspanningen.’ De werkloosheid is het hoogst onder Marokkanen. Van deze bevolkingsgroep was 20 procent werkloos in 2005. Ook het percentage werklozen onder Antillianen en Arubanen was met 18 procent vrij hoog. Van de Turken en Surinamers zat respectievelijk 14 en 12 procent zonder baan.

De CBS-cijfers geven een ander beeld dan recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hieruit bleek dat vier op de tien allochtone jongeren in de steden werkloos zouden zijn. Dit leidde tot Kamervragen over specifieke maatregelen hiertegen.

Het verschil in cijfers verklaart het SCP door de andere insteek: ‘Specifiek op minderheden gericht onderzoek leidt doorgaans tot een minder gunstige arbeidsmarktpositie dan algemeen onderzoek.’

Het SCP verwachtte bovendien een snelle stijging van de werkloosheid onder allochtonen, terwijl daar geen sprake van was, voegt CBS-woordvoerder Vergeer daar toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden