NieuwsWerkloosheid

Werkloosheid afgelopen kwartaal weer licht opgelopen

Het afgelopen kwartaal zijn er elke maand gemiddeld 35 duizend werklozen bij gekomen. De werkloosheid is daarmee opgelopen van 4,3 procent naar 4,5 procent in juli. De belangrijkste oorzaak is de corona-uitbraak, stelt het CBS.

Uitzendbureau Randstad. De werkloosheid stijgt. Tegelijkertijd hebben zich meer nieuwe mensen op de arbeidsmarkt gemeld. Beeld ANP XTRA
Uitzendbureau Randstad. De werkloosheid stijgt. Tegelijkertijd hebben zich meer nieuwe mensen op de arbeidsmarkt gemeld.Beeld ANP XTRA

In totaal zijn nu 419 duizend Nederlanders werkloos. Dit aantal is nog altijd veel lager dan tijdens de vorige piek, in het vroege voorjaar van 2014. Toen waren 699 duizend Nederlanders werkloos.

De stijging van de werkloosheid zal vermoedelijk aanhouden: volgend jaar zal de werkloosheid oplopen naar 6,5 procent, voorspelde het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB toonde zich eerder deze week relatief optimistisch, maar stelt als belangrijk voorbehoud dat er geen nieuwe grootschalige lockdowns komen. Gebeurt dat wel, dan verandert het economische plaatje.

Het aantal Nederlanders dat werkt, stijgt overigens ook weer. Gemiddeld kwamen er het afgelopen kwartaal maandelijks achtduizend werkenden bij. Dat de werkloosheid toch stijgt, komt doordat meer mensen zich op de arbeidsmarkt hebben gemeld.

Forse krimp investeringen voorbij

Het CBS publiceerde donderdag ook de investeringen, een andere indicator voor de stand van de economie. Die is in juni flink lager dan een jaar eerder, maar de snelheid waarmee investeringen krimpen, is een stuk kleiner dan in de voorgaande twee maanden, constateert het statistiekbureau. Aan personenauto’s, vrachtwagens en bestelauto’s werd minder geld uitgegeven, de bestedingen aan infrastructuur en gebouwen groeiden. Het lijkt erop dat de omstandigheden voor investeringen in de maand augustus minder ongunstig zijn dan in juni, zoals het CBS het formuleert.

Onder consumenten heerst echter onverminderd een mineurstemming, constateert het CBS. Het consumentenvertrouwen noteert deze maand min 29, tegen min 26 in juli. De afgelopen twintig jaar stond de barometer op gemiddeld min 6. De Nederlandse consument hikt nu meer dan vorige maand aan tegen grote aankopen.

Ook nu geldt dat het vertrouwen nog altijd hoger is dan tijdens de nasleep van de financiële crisis: in 2013 bedroeg het consumentenvertrouwen min 41, een historisch dieptepunt.

Hoe staat de economie ervoor na corona?

Corona zet de toekomst van jongeren in de wacht: ‘Het zag er zo rooskleurig uit’

PvdA wil 50 miljard euro voor derde noodpakket en investeringen

Er is weinig reden voor optimisme nu corona allerminst verslagen blijkt, constateerde het CBS vorige week op basis van ‘catastrofale’ cijfers

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden