Nieuws

Werkgevers zien niets in wettelijk recht op thuiswerk

Werkgevers zien niets in de eis van vakbonden om het recht op thuiswerken in een wet vast te leggen. Ze vinden het wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ van D66 en GroenLinks onnodig, omdat het ‘geen bestaand probleem oplost’.

Ook na corona wil werkgeversvereniging AWVN het thuiswerken voortzetten, met twee dagen per week als norm.  Beeld Patricia Rehe / HH
Ook na corona wil werkgeversvereniging AWVN het thuiswerken voortzetten, met twee dagen per week als norm.Beeld Patricia Rehe / HH

‘Werkgevers en werknemers kunnen afspraken over thuiswerk maken met elkaar, met de ondernemingsraad en in het arbeidsvoorwaardenoverleg en doen dat in de praktijk ook veelvuldig. Er zijn geen aanwijzingen dat er op grote schaal spanningen bestaan tussen werkgevers en werknemers over thuiswerken’, aldus werkgeversvereniging AWVN in het donderdag verschenen rapport ‘Hybride werken wordt het nieuwe normaal – met andere vergoedingen’.

In het wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ moet een werkgever aantonen dat een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ thuiswerken zeer moeilijk of onmogelijk maakt. ‘Er kunnen allerlei gegronde redenen zijn voor organisaties om thuiswerken te begrenzen’, schrijven de werkgevers. ‘Zoals voldoende momenten voor teamoverleg en klantcontact kunnen organiseren, creativiteit stimuleren, medewerkers intensiever begeleiden, et cetera’.

Twee dagen per week thuiswerken

De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden, blijkt uit een onderzoek van de AWVN onder 450 Nederlandse bedrijven. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie, vindt 60 procent van de werkgevers.

Meer dan de helft van de werkgevers heeft inmiddels een thuiswerkvergoeding ingevoerd. Daarbij is 2 euro netto per dag de norm. Een half jaar geleden keerde nog maar 20 procent van de werkgevers zo’n vergoeding uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden