Werkgevers willen nieuwe zzp-wet de ijskast in

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en zzp-organisatie PZO ZZP zeggen het vertrouwen op in de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Deze wet, die schijnzelfstandigheid onder zzp'ers moet tegengaan, werkt niet goed en moet de ijskast in, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw.Beeld anp

Volgens de werkgevers worden opdrachtgevers huiverig om zelfstandigen in te huren vanwege onduidelijkheid over de nieuwe regels. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de toename van het aantal zelfstandigen onverwacht stokt. Werkgeversorganisaties hebben verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tot nu altijd gesteund, maar maken nu een draai. 'Het moet totaal anders', aldus werkgeversvoorzitter Hans de Boer in het Financieele Dagblad.

Volgens De Boer heeft hij Wiebes keer op keer gewaarschuwd dat de staatssecretaris het bij zes modelcontracten moest houden, niet meer. Deze contracten regelen de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Geen boetes en naheffingen

'Wij hebben altijd gezegd dat ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken als ze zich aan die zes contracten houden', aldus De Boer tegen het FD. 'Wiebes heeft de deur open gezet om ieder specifiek modelcontract voor te leggen aan de Belastingdienst. Daar is de chaos en onzekerheid door ontstaan.' Inmiddels bestaan zeker dertig modelovereenkomsten.

De ondernemersorganisaties vinden dat de nieuwe wet de komende twee jaar opnieuw moet worden bekeken. In de tussentijd zouden alleen die zes modelovereenkomsten moeten gelden, én geen boetes en naheffingen moeten worden opgelegd. Daarmee zou het nieuwe systeem grotendeels buiten werking worden gesteld.

Naast de werkgevers zijn ook veel zelfstandigen zeer ongelukkig met de wet DBA. Momenteel zouden al veertigduizend zzp'ers zonder werk zitten omdat opdrachtgevers een zelfstandigenstop hebben ingelast, uit angst voor boetes en naheffingen. Dat bleek uit onderzoek van belangenvereniging ZZP Nederland onder de eigen achterban. Grote werkgevers als ING, Rabobank, BAM, Achmea en Gasunie ontdoen zich massaal van zelfstandigen.

VNO-NCW-voorzitter Hans de BoerBeeld anp

Verkeerde afslagen

Eerder klonk vanuit de Tweede Kamer ook al felle kritiek op de wet. Wiebes presenteert vanmiddag een aantal aanpassingen op de omstreden wet, maar ondernemersorganisaties vrezen dat hij daarbij 'verkeerde afslagen' neemt, met grote gevolgen voor veel zelfstandigen.

'Wij vrezen een surrogaatoplossing', aldus De Boer tegen de NOS. 'Wat rondzingt als mogelijkheid is dat iedere zzp'er die 75 euro per uur of meer verdient wel snor zit. Iedereen die minder verdient, wordt gecontroleerd. Dat vinden we een hele slechte oplossing. Zo komen we van de regen in de drup, vooral de middeninkomens onder de grens van twee keer modaal.'

FNV liet deze week weten 'nog steeds blij' te zijn met de wet DBA, omdat daarmee oneerlijke situaties voor zzp'ers worden aangepakt. De vakbond vindt wel dat voor een beperkte groep zelfstandigen aanvullende maatregelen nodig zijn.

Hoe de wet die zzp'er moet beschermen averechts werkt

De nieuwe wet-DBA moest zelfstandigen beschermen tegen schijnconstructies van werknemers. Maar nu wijzen grote bedrijven zzp'ers massaal de deur, uit angst voor boetes en naheffingen. 'Dit is het kind met het badwater weggooien.'

Wat is de wet DBA?

Tot 1 mei was het alleen de verantwoordelijkheid van de zzp'er om te bewijzen dat hij echt een zelfstandige was en niet een verkapte werknemer. Zzp'ers hadden daarvoor een zogeheten VAR-verklaring nodig. Sinds per 1 mei de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) van kracht is, ligt de verantwoordelijkheid deels ook bij werkgevers.

De wet moet het voor de Belastingdienst makkelijker maken om te controleren of er sprake is van ondernemerschap of van schijnconstructies waarmee werkgevers risico's als ziekte en werkloosheid willen afwentelen op zzp'ers, terwijl ze feitelijk werknemers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden