Werkgevers willen bonussen in plaats van loonstijging

De jaarlijkse loonsverhoging voor werknemers moet flexibeler, vinden werkgevers. Dat kan door het personeel, afhankelijk van de winst van het bedrijf, een bonus te geven in plaats van de jaarlijkse vaste loonstijging. Maar gaat het minder goed, dan wordt de bonus ook lager of wordt niet uitgekeerd.

Nanda Troost
null Beeld anp
Beeld anp

Daarvoor pleit werkgeversvereniging AWVN. 'De marktomstandigheden veranderen steeds sneller. Een structurele loonsverhoging is daardoor een extra risicopost voor een bedrijf', zegt Jannes van der Velde van de AWVN.

De werkgevers reageren hiermee op de oproep van Klaas Knot van De Nederlandsche Bank die, inmiddels gesteund door politici, eerder al stelde dat hogere lonen - en dus meer koopkracht voor consumenten - goed zijn voor de economie. De gemiddelde loonstijging ligt dit jaar op 1,5 procent. Voor de goed draaiende, exporterende industriesector is de hoogste loonstijging afgesproken (1,7 procent). De financiële en zakelijke dienstverlening bungelt met 1,1 procent onderaan.

Veel onzekerheden

Nederland geldt altijd als een gematigd land als het gaat om loonstijgingen. Nu de economie aantrekt is de verwachting dat de gemiddelde loonstijging dit jaar op 1,6 procent uitkomt. Dat gaat misschien niet snel, maar er zijn, bijvoorbeeld door de Brexit, nog veel onzekerheden, vindt de werkgeversorganisatie. De AWVN stelt dat de koopkracht van werknemers ook door andere maatregelen verbetert. Zo hebben huishoudens dit jaar gemiddeld 800 euro meer te besteden dankzij de door het kabinet doorgevoerde lastenverlichting van 5 miljard euro. Inmiddels is ook gebleken dat de inflatie lager uitpakt dat eerder was geraamd.

Natuurlijk hebben werkgevers een belang bij koopkrachtige werknemers, erkent de AWVN. 'Maar een loonsverhoging moet wel kunnen en moet de concurrentiekracht niet aantasten. Dat is ook in het belang van de werknemers die niet op nieuwe ontslagrondes zitten te wachten. Het economisch herstel betekent bovendien niet dat het met elk bedrijf goed gaat.'

Flexkrachten de dupe

De werkgeversvereniging plaatst bovendien een kanttekening bij de aanname dat een loonsverhoging de consument automatisch aanzet meer geld uit te geven. 'De afgelopen jaren is gebleken dat een loonsverhoging ook vaak is gebruikt voor het aflossen van een hypotheek. Verstandig, maar dat trekt de economie niet vlot.'

De vakbonden reageren zoals verwacht niet enthousiast. De bonden zijn niet tegen bonussen, 'maar altijd in combinatie met een structurele loonsverhoging', zegt Ruud Kuin van de FNV. 'Dit plannetje van de AWVN getuigt van weinig respect voor de mensen die het werk doen. Medewerkers zijn bij een bonus volledig overgeleverd aan de grillen van de werkgever. Bovendien pleit de FNV met nadruk voor gelijke beloning voor alle werkenden. Met een systeem met bonussen zullen flexkrachten altijd uitgezonderd worden door werkgevers.'

Werkgevers vinden altijd dat de productiviteit omhoog moet wil een loonsverhoging haalbaar zijn. Eind vorig jaar bleek uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in Nederland de productiviteit sinds 2009 jaarlijks met 0,8 procent is gestegen, maar dat het gemiddelde inkomen van werknemers elk jaar met 0,1 procent is gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden