Werkgevers verwijten FNV mislukt overleg ontslagrecht

Het mislukte overleg over ontslagrecht zet de verhoudingen tussen werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) behoorlijk onder druk....

ANP

De grootste vakcentrale van Nederland zou volgens hem op het laatste moment zijn teruggekomen van een ,,bijna-akkoord'' dat vorige week was gesloten. ,,Werkgevers hebben daarbij flinke concessies gedaan'', stelde hij. Maar dit wordt ten stelligste ontkend door FNV-bestuurster Wilna Wind.

,,Als we een bijna-akkoord hadden, dan hadden we nog even door onderhandeld'', aldus Wind. Afgelopen weekeind werd bekend dat na ruim anderhalf jaar onderhandelen de sociale partners het niet eens kunnen worden over een nieuw ontslagstelsel. Het is een lang gekoesterde wens van werkgevers om het makkelijker te maken om mensen te ontslaan.

De vakbeweging wil best praten over een eenvoudiger procedure, maar daar moet wel een goede ontslagvergoeding tegenover staan. Ook is meer geld voor scholing nodig, zodat werknemers makkelijker een nieuwe baan vinden als zij op straat worden gezet. Wind: ,,Het kan niet zo zijn dat wanneer we het aan de voorkant versoepelen, we ook de deur aan de achterkant openzetten.''

Nu moeten werkgevers nog een ontslagvergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of naar de kantonrechter stappen. Het idee was om de toets bij het CWI te schrappen, omdat werkgevers en werknemers het zelf eens kunnen worden en anders altijd nog naar de rechter kunnen.

Daarbij waren werkgevers volgens Nieuwenhoven bereid om in de wet een ,,substantiële ontslagvergoeding'' te verankeren. Ook zou de WW-uitkering in de eerste maanden omhoog gaan en werknemers meer steun krijgen bij scholing. Voor 55-plussers zou dan een overgangsbeleid komen. Maar volgens Wind wilden werkgevers via de wet de gouden handdruk alleen ,,substantieel verlagen''.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan concludeerde dat het ontslagrecht voorlopig niet op de agenda staat. Volgens hem moet eerst de balans worden opgemaakt met een nieuw kabinet en worden afgewacht of de nieuwe regering er behoefte aan heeft om het onderwerp opnieuw aan te snijden.

Demissionair minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) is teleurgesteld. Volgens de CDA'er is er ,,een urgent probleem'' en moeten bij de formatie van een nieuw kabinet afspraken gemaakt worden over een soepeler ontslagrecht. Hij stelt dat er nu veel ,,outsiders'' zijn op de arbeidsmarkt en dat werkgevers hen eerder zullen aannemen als ze weten dat ze er makkelijker vanaf kunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden