Werkgevers: uitkering bij ziekte moet soberder

De uitkering bij ziekte moet worden versoberd. Dat prikkelt de uitgevallen werknemer om weer aan de slag te gaan. Dit schrijven werkgeversorganisaties in hun jaarlijkse advies aan hun cao-onderhandelaars. Het advies is deze week vastgesteld door VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN. De AWVN adviseert werkgevers bij het cao-overleg.

Kantoor van Rijkswaterstaat. Beeld anp
Kantoor van Rijkswaterstaat.Beeld anp

Werkgevers lobbyen al lange tijd bij de politiek om de werkgeversverplichtingen in de Ziektewet te versoberen. Die lobby wordt gehinderd door afspraken in cao's over de uitkering bij ziekte. Daarom willen werkgevers die cao-afspraken aanpakken.

Werkgevers zijn wettelijk verplicht zieke werknemers twee jaar lang een uitkering te betalen van 70 procent van het loon. Werkgevers vinden deze periode te lang en de kosten te hoog. Dus vragen ze van het kabinet verkorting van die periode.

Maar door cao-afspraken is de uitkering vaak hoger dan de wet voorschrijft. In 2004 hebben werkgevers en vakbonden afgesproken dat de uitkering over twee jaar maximaal 170 procent van het loon zou zijn, bijvoorbeeld het eerste jaar het volledige loon en in het twee jaar 70 procent. In de praktijk is de uitkering in een kwart van de cao's nog hoger.

Dat werkgevers in cao's zelf afspraken hebben gemaakt die de kosten opdrijven, maakt de lobby voor versobering van de Ziektewet ongeloofwaardig, vinden de landelijke koepels. Het argument dat de wettelijke regels te duur zijn, wordt onderuit gehaald doordat zij de kosten met cao-afspraken zelf verder opdrijven.

Prikkel voor werknemers

Het werkgeversvoorstel is saillant omdat zij met de vakbeweging en onafhankelijke kroonleden in de Sociaal Economische Raad (SER) overleggen over een nieuwe opzet van de Ziektewet. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken heeft deze belangrijke adviesraad van de regering advies gevraagd over een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Heerma wil de loondoorbetalingsplicht voor de werkgever beperken tot 13 weken en de dekking uitbreiden tot zzp'ers. De SER brengt naar verwachting voor de zomer advies uit, dat Asscher in de begroting voor 2017 hoop te verwerken.

De vakcentrales FNV en CNV nemen het advies van de werkgeversorganisaties voor kennisgeving aan. 'Deze discussie hoort thuis bij cao-onderhandelingen; ik vind het veel interessanter om te zien wat daar gebeurt', zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. 'Dan spreken we veel werkgevers die vinden dat wie ziek is fatsoenlijk moet worden betaald. De afspraken rond ziekteverzuim hebben juist bewezen dat ze een prikkel zijn voor werkgevers, zodat werknemers bij ziekte snel kunnen terugkeren op het werk.'

Ook de FNV merkt niet dat werkgevers van de gemaakte afspraken af willen, zegt Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV. 'Het komt weleens op tafel, maar het is er ook zo weer van af. Werkgevers weten dat medewerkers die in het tweede jaar nog ziek zijn, bijvoorbeeld kankerpatiënten, er niet de kantjes vanaf lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden