Werkgevers: politiek holt poldermodel uit

PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hollen het poldermodel uit, vindt de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Met linkse meerderheden worden buiten het regeerakkoord om wetsvoorstellen doorgedrukt, zeggen de werkgevers....

Van onze verslaggevers

In twee A-4'tjes sommen de werkgevers de linkse initiatieven op die ze slecht vinden voor het ondernemersklimaat. Officieel heet het dat de sociale partners buiten spel komen te staan en de samenwerking in het kabinet wordt aangetast. De VVD is de enige coalitiepartner die zich aan de afspraken houdt, vinden de werkgevers. Zij gaan de andere twee coalitiepartners bewerken.

GroenLinks vindt de één-tweetjes met regeringspartijen een logisch gevolg van de politieke ontwikkelingen. 'De boodschap van de verkiezingen van vorig jaar was: groener en socialer', zegt Kamerlid K. Vendrik. 'Dat vertaalt zich in nieuwe meerderheden.'

Hij verwacht dat de VVD in toenemende mate geïsoleerd komt te staan. 'Het valt nu al op bij sociale onderwerpen als armoedebestrijding en modernisering van de arbeidsverhoudingen.' Het CDA vindt de zorg van de werkgevers overdreven. 'Ik zie ook veel andere combinaties', zegt Kamerlid J. Balkenende.

Vooral het voorstel van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken om werknemers recht te geven op tien dagen betaald verlof heeft de aversie gewekt van de werkgevers. Na een intensieve lobby bleef alleen een recht op tien dagen onbetaald verlof over, maar het VNO blijft bang dat 'links' zal proberen geldelijke beloning alsnog in de wet te verankeren.

Het VNO lijkt vooral in het geweer te zijn gekomen tegen plannen die nog op stapel staan. Zo heeft het grote weerzin tegen het voorstel van GroenLinks om werknemerscommissarissen aan te stellen in grote bedrijven. De werkgevers zijn ook tegen een wettelijk klachtrecht voor werknemers, waarmee het sociaal beleid van een bedrijf aan de kaak kan worden gesteld.

Ook het plan van PvdA'er Van Zijl moet het ontgelden bij VNO-NCW. De PvdA'er wil de winsten van pensioenfondsen gedeeltelijk bestemmen voor gepensioneerden. De werkgevers zijn ook tegen de wijzigingen die D66 wil aanbrengen in de berekening van de AOW.

In een offensief gaat het VNO Kamerfracties en kabinet wijzen op de eigen verantwoordelijkheden van de sociale partners. De werkgevers zullen de regering eraan herinneren dat zij in 1993 heeft beloofd zich niet overdreven met hen te bemoeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden