Werkgevers en Van der Hoeven leggen ruzie bij
Werkgevers en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hebben elkaar dinsdag beloofd dat beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen om onacceptabel gedrag in de rap veranderende samenleving aan te pakken. Het gesprek op uitnodiging van Van der Hoeven volgde op een boze brief van de werkgeversorganisaties VNO-NCW, LTO en MKB-Nederland.
De werkgeversorganisaties wonden zich op over een uitlating van Van der Hoeven die stelde dat gebrek aan normbesef bij ondernemers een van de factoren was in de huidige kredietcrisis. Ze vonden dat geen pas voor een minister ‘van en voor het bedrijfsleven’ en verweten haar ‘in het wilde weg beschuldigend te schieten op ondernemend Nederland’ en alle ondernemers over een kam te scheren. Ook hielden ze de bewindsvrouw voor dat het economisch herstel moet komen van diezelfde ondernemers en ondernemingen.
Na een volgens het ministerie constructief gesprek, leek de kou uit de lucht. Eensgezind werd vastgesteld dat ethiek verder gaat dan beloning en ook te maken heeft met maatschappelijk verantwoord ondernemen en met milieu. Een woordvoerder van VNO-NCW benadrukte dat juist dit zaken zijn waar Nederlandse ondernemers sterk in voorop lopen. ‘Verder heeft de minister het beeld weggenomen dat haar kritiek alle ondernemers betrof’, aldus de woordvoerder.
Van der Hoeven liet eerder al weten dat ze ‘pal aan de kant van ondernemers staat’, en dat een sterk bedrijfsleven essentieel is voor economisch herstel. Maar ‘we moeten problemen onder ogen zien. Deze economische crisis dwingt ons allemaal tot herijking van ons gedrag. De overheid doet dat door ingrijpende beslissingen voor te bereiden, zoals de ingreep in de AOW. Met de banken ben ik al maanden in gesprek over hun kredietverlening. Ik zou niet weten waarom ik het bedrijfsleven niet mag vragen na te denken over de toekomst, vooral ook in hun eigen belang.’
Volgens de minister blijkt uit KPMG-onderzoek dat met name jonge managers in het bedrijfsleven de korte termijn wel eens ‘te veel laten voorgaan’. Van der Hoeven: ‘We moeten allemaal lering trekken uit onze fouten en daarom roep ik op tot een maatschappelijk debat.’