Werkgevers dringen aan op nullijn

De werkgevers proberen vrijdag voorlopige afspraken tussen het kabinet en de vakbonden aan te passen. Belangrijkste pijnpunten zijn volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW de loonontwikkeling, de doorbetaling tijdens ziekte en de WAO....

ANP

CNV-onderhandelaar W. van Splunder stelde vrijdag in Den Haag, voorafgaand aan de verwachte eindfase in de onderhandelingen over een sociaal akkoord, dat de vakbonden 'in principe klaar' zijn met het kabinet. 'We hebben wel specifieke punten met de werkgevers. Werkgeversvoorzitter Schraven wil nul komma nul nul nul in de loonontwikkeling.' FNV-bestuurster A. Jongerius stelde onomwonden dat de FNV 'geen concessies' gaat doen over de lonen.

Volgens Van Splunder wacht het kabinet met definitieve toezeggingen over verzachting van de ingrepen in de sociale zekerheid, totdat werkgevers en werknemers een gezamenlijke verklaring presenteren.

Schraven meent dat de loonontwikkeling nog altijd onderwerp van gesprek is. 'Het kabinet schijnt tevreden te zijn met toezeggingen van de bonden.' De VNO-NCW-voorzitter stelt echter dat wijzigingen in de afspraken tussen kabinet en werknemers mogelijk moeten zijn.

De belangrijkste voorwaarden voor een sociaal akkoord vrijdag zijn overeenstemming over de WAO en doorbetaling gedurende twee jaar van loon bij ziekte van werknemers. Over eerder stoppen met werken zouden partijen het al onderling eens zijn.

Het kabinet voegt zich naar verwachting pas aan het eind van de middag bij de onderhandelingen in het SER-gebouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden