Werkgevers doen voorstellen voor centraal akkoord

VNO-NCW en MKB Nederland hebben de vakbeweging en het kabinet voorstellen gedaan om tot een centraal akkoord te komen. Dit zei Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, dinsdag na afloop van een persconferentie waarin de organisatie de verwachting uitsprak dat het midden- en kleinbedrijf dit jaar 96 duizend werknemers zal ontslaan....

Van onze verslaggever

De werkgeversorganisatie zei met de vakbonden een meerjarig akkoord te willen sluiten over het matigen van de lonen.

Ook VNO-NCW vindt dat de overlegeconomie juist in tijden van crisis zijn meerwaarde moet bewijzen. De FNV dreigt met landelijke stakingen tegen het kabinetsbeleid. De voorgenomen afschaffing van VUT en prepensioenregeling, de privatisering van de WAO en de bevriezing van uitkeringen moeten het bij de FNV ontgelden.

Het CNV presenteerde twee weken geleden een bemiddelingsvoorstel, maar daar heeft het kabinet nog niet op gereageerd.

In een poging om arbeidsonrust als gevolg van het kabinetsbeleid te voorkomen, opperen de werkgevers nu bevriezing van de lonen in de komende twee jaar, aangevuld met eenmalige bonussen. 'Waar dan kan', zei Jacques Schraven van VNO-NCW in een toelichting. De daadwerkelijke uitkering van eenmalige bonussen zou afhankelijk moeten worden van de prestaties in een sector of bedrijf.

Daarnaast willen de werkgevers dat de kabinetsplannen met de WAO aangepast worden, dat deeltijdpensioen geïntegreerd wordt in een levensloopregeling en dat er overgangsregelingen komen bij de afschaffing van de VUT en pre-pensioenregelingen.

'Het zijn nog vage contouren. Het gaat om de denkrichting', aldus de woordvoerder van VNO-NCW. 'Maar loonmatiging is de helft van het verhaal, en daarnaast moet de economische structuur worden versterkt.'

Hermans illustreerde de noodzaak tot bevriezing van de lonen tijdens zijn persconferentie. Hij presenteerde alarmerende cijfers over dreigend verlies van werkgelegenheid bij de kleine en middelgrote bedrijven.

De bedrijven verwachten dit jaar 96 duizend werknemers te moeten ontslaan. Een kwartaal eerder gingen de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf er nog vanuit zestigduizend banen te moeten schrappen. De verwachtingen van ondernemers voor het eigen bedrijf zijn volgens MKB-Nederland 'ronduit belabberd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden