Werkgevers besteden minder aan personeelsbeleid

Werkgevers investeerden tussen 2011 en 2013 minder in hun personeel of het aantrekken van niet-westerse migranten en vrouwen, aldus het SCP. Komt dat door de crisis of is het onwil?

Een thuiswerkende vader met zijn dochter. Werkgevers investeerden ook minder in het combineren van werk en privé. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hoewel werkgevers de mond vol hebben van de 'duurzame inzetbaarheid' van hun werknemers, hebben bedrijven in 2013 minder geïnvesteerd in hun personeel dan in 2011. Ook het aantrekken van meer vrouwen en niet-westerse migranten kreeg minder prioriteit dan twee jaar daarvoor.

Dat staat in het rapport Vraag naar arbeid van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag verschijnt. Het SCP zoekt de verklaring, behalve in de economische crisis, ook in de groei van het aantal flexwerkers: werkgevers investeren minder in personeel dat niet in vaste dienst is, omdat die mensen toch weer vertrekken.

In 2011 gaf 72 procent van de werkgevers prioriteit aan scholing en arbeidsvoorwaarden, in 2013 was dat nog maar 66 procent, blijkt uit het tweejaarlijkse rapport van het SCP. De cijfers tonen aan dat bedrijven minder investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers dan de overheid wenst, schrijven de onderzoekers. Behalve om scholing en arbeidsvoorwaarden gaat het ook om de combinatie van arbeid en zorg (de mogelijkheid om thuis te werken en zelf je werktijden te bepalen). Ook kregen arbeidsomstandigheden het laatste decennium steeds minder aandacht van werkgevers.

Demotie

Werkgeversvereniging AWVN vindt het rapport van het SCP 'een beetje mosterd na de maaltijd', zegt de woordvoerder. 'In de krimpjaren tijdens de crisis zijn alle investeringen teruggelopen. Niet alleen in personeel is minder geïnvesteerd, maar ook in kapitaalgoederen. De afspraken die nu weer in cao's worden gemaakt over duurzame inzetbaarheid, stemmen optimistisch. Dat geldt ook voor het ouderenbeleid. De discussie over de ouderendagen lijkt over het hoogtepunt heen. Ze worden steeds vaker ingezet voor andere zaken. En ook demotie is steeds meer geaccepteerd.'

Terwijl de overheid wil dat kwetsbare groepen een grotere plek krijgen op de arbeidsmarkt, vinden werkgevers daarop gericht beleid niet belangrijk, stelt het SCP. Dat geldt vooral voor mensen met gezondheidsbeperkingen en niet-westerse migranten. De animo voor het aantrekken van niet-westerse migranten daalde tussen 2011 en 2013 van 12 naar 9 procent, die voor meer vrouwen aan de top van 18 naar 14 procent. Ook de prioriteit om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen daalde licht: van 10 tot 9 procent.

Over het aannemen van mensen uit die laatste groep heeft het kabinet inmiddels afspraken gemaakt met de werkgevers: tot 2026 moeten er 125 duizend banen bij komen. Tegelijkertijd blijkt uit het SCP-onderzoek dat een kwart van de werkgevers in 2013 niet wist van het bestaan van de loonkostensubsidie, waarmee gehandicapten aantrekkelijker voor werkgevers zouden moeten zijn.

Dat werkgevers minder investeren in hun personeel, blijkt ook uit het verminderen van de hulp aan personeel dat bij reorganisaties op straat komt te staan. Hoewel bedrijven daarvoor meer beleid hebben ontwikkeld, daalde het aandeel bedrijven dat dit daadwerkelijk gebruikte van 35 naar 27 procent. 'Dat is opvallend, omdat het aandeel bedrijven dat bezig is met krimp, toenam', schrijven de onderzoekers.

Ouderen

Werkgevers vinden het steeds vaker wenselijk dat ouderen na hun 60ste doorwerken, maar zijn minder bereid oudere werknemers te ontzien, bijvoorbeeld door ze extra vrije dagen te geven of hun werktijden aan te passen. Ze vinden ouderen te duur in verhouding tot de hoeveelheid werk die ze verzetten.

Bedrijven hebben weer iets meer vertrouwen in de toekomst, blijkt uit het SCP-onderzoek. Het aandeel bedrijven dat een omzetstijging verwacht nam voor het eerst sinds 2011 weer toe, van 30 tot 44 procent.

Bijna de helft van de bedrijven gaf in 2013 aan last te hebben van de economische crisis; bij 47 procent was de omzet gedaald, tegen 40 procent in 2011. Tegelijkertijd zei bijna tweederde van de werkgevers dat de financiële situatie van het bedrijf goed tot zeer goed was, en stond slechts 9 procent er financieel niet goed voor.

De crisis heeft de toch al groeiende flexibilisering verder versterkt. Bijna tweederde van de bedrijven maakte in 2013 gebruik van personeel met een tijdelijk contract, een verdubbeling ten opzichte van 1995.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden