Werkgever van illegalen kan zwaardere straf verwachten

Werkgevers die illegale immigranten van buiten de Europese Unie in dienst blijken te hebben, kunnen voortaan rekenen op zware straffen....

Van onze correspondent en Bert Lanting

Volgens de richtlijn moeten de EU-landen ervoor zorgen dat er ‘doeltreffende’ straffen komen voor werkgevers die illegale immigranten inhuren. Daarbij gaat het om boetes, maar mogelijk ook om gevangenisstraffen als een werkgever opnieuw wordt betrapt. Een werkgever die veel illegalen of minderjarigen in dienst blijkt te hebben, of die werknemers uitbuit, moet op de cel rekenen.

Werkgevers die worden betrapt moeten verder alle sociale lasten die ze niet hebben afgedragen, alsnog betalen. Ook kunnen ze de rekening gepresenteerd krijgen voor het repatriëren van hun illegale werknemers. Eventueel achterstallig loon moeten ze volledig aan de werknemers uitbetalen, ook als die inmiddels het land zijn uitgezet.

De hoogte van de boetes hangt af van het aantal illegalen dat zij voor zich hebben laten werken. Als extra afschrikking bevat de richtlijn ook de afspraak dat betrapte bedrijven voor vijf jaar kunnen worden uitgesloten van overheidsopdrachten.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is tevreden over de richtlijn. ‘Een van de factoren die de illegale immigratie in de EU bevorderen, is de mogelijkheid om werk te vinden. Wij kunnen ons in Nederland nog zo druk maken over de toestroom van illegalen, maar als andere lidstaten de tewerkstelling van illegalen niet of onvoldoende aanpakken, blijven we roependen in de woestijn’, zegt zij.

Maar GroenLinks en de PvdA-delegatie in het EP stemden tegen het voorstel. Volgens Jan Cremers (PvdA) is het oorspronkelijke voorstel van de Commissie sterk ‘verwaterd’ onder druk van de werkgeversorganisaties. Aanvankelijk zou er sprake zijn van een soort ketenaansprakelijkheid, waarbij ook de hoofdaannemer kan worden aangepakt als een van de onderaannemers gebruik zou maken van illegalen. Maar volgens de uiteindelijke versie kan een hoofdaannemer alleen maar aansprakelijk worden gesteld, als hij wist dat er iets mis zat bij de onderaannemer.

‘Daardoor is de hele richtlijn een papieren tijger geworden. Als je er één schakel tussen zet, gaat het hoofdbedrijf vrijuit. We weten maar al te goed, dat er vaak met postbusbedrijven wordt gewerkt’, zegt hij.

Cremers is ook bang dat er niets zal komen van de plicht om uitgezette illegalen alsnog hun loon uit te betalen. Volgens hem moeten illegalen kunnen wachten tot ze hun geld krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden