Werkgelegenheid in biotechnologie stijgt

Het gaat goed met de Nederlandse biotechnologie industrie. Vorig jaar steeg het aantal banen in de sector met 14 procent en nam de omzet van biotechnologiebedrijven toe met gemiddeld 30 procent....

ANP

Het aantal nieuwe Nederlandse biotechnologie bedrijven daalde in 2002 tot zeventien. In 2001 kwamen er nog 21 nieuwe bedrijven bij. Vorig jaar hielden vier biotechnologie-bedrijven het in Nederland voor gezien, vooral wegens problemen met de financiering en met het intellectueel eigendom (zoals octrooien).

'Internationaal gezien heeft Nederland het niet slecht gedaan in het afgelopen jaar. We groeien tegen de stroom in,' aldus Gerard van Beynum, de voorzitter van BioPartner.

Begin mei meldde adviesbureau Ernst en Young dat de groei van de Europese biotechnologie industrie in 2002 voor het eerst in tien jaar stagneerde. De totale omzet van de Europese biotechnologie sector daalde vorig jaar met 2 procent tot 12,9 miljard euro. Het totale personeelsbestand nam eveneens af, en wel met 6 procent, tot 82.100 werknemers, aldus Ernst en Young.

Belangrijkste oorzaak voor de teruggang was het instorten van de waardering van beursgenoteerde, biotechnologische ondernemingen, wat gevolgen had voor de hele sector.

In totaal telt Nederland nu 126 bedrijven die zich alleen met biotechnologie bezighouden, aldus BioPartner. De gezamenlijke omzet van de sector wordt door het platform geschat op 155 miljoen euro. Ernst en Young gebruikt een andere definitie voor biotechnologische ondernemingen en telt derhalve 85 bedrijven in Nederland.

Leiden en Rotterdam waren vorig jaar de favoriete vestigingsplaatsen voor nieuwe starters in de biotechnologie. Vooral Rotterdam stijgt in populariteit in de sector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden