Werkenden betalen per jaar 22,5 mld aan ouderen

Gepensioneerden ontvangen jaarlijks 22,5 miljard euro van werkenden, vooral aan premievrije AOW-uitkering...

Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) op verzoek van de Volkskrant heeft uitgevoerd. Dertigers en veertigers dragen meer dan 45 miljard euro meer aan de overheid af dan ze terugkrijgen. 65-Plussers krijgen 25 miljard meer terug dan ze betalen. Hierin zijn niet meegeteld de zorg en allerlei indirecte kosten van overheidsvoorzieningen (cultuur, recreatie), waarvan volgens het Sociaal- en Cultureel Planbureau ouderen ook bovenmatig profiteren.

Economen pleiten ervoor ouderen ook premie te laten betalen over de AOW. Hierop rust sinds de val van CDA-leider Brinkman in 1994 echter een politiek taboe. Het CDA suggereerde toen de AOW te bevriezen. Zeven zetels voor de ouderpartijen bij de verkiezingen waren het gevolg.

De verdeling van vermogen tussen jong en oud is ook scheefgegroeid door de hypotheekrenteaftrek. Mede daardoor zijn de huizenprijzen sterk gestegen. De ouderen hebben flink geprofiteerd van de waardestijging van hun huis, terwijl dertigers en veertigers grote hypotheekschulden hebben. Afschaffen van de renteaftrek is geen optie, omdat dat juist de jongeren zou treffen.

Volgens Coen Caminada, econoom in Leiden, is de enige oplossing verhoging van de belasting op erfenissen, de successierechten. Met de opbrengst daarvan zou de overheid andere belastingen omlaag moeten brengen.

De scheve verdeling van lusten en lasten tussen jongeren en ouderen hoeft niet erg te zijn, zolang de huidige werkenden in de toekomst in dezelfde mate van regelingen profiteren als hun ouders. Het is echter moeilijk voorstelbaar dat deze regelingen even ruim blijven. Onlangs pleitte minister Brinkhorst van Economische Zaken bijvoorbeeld voor het verhogen van de AOW-leeftijd.

Over enkele decennia is één op elke vier Nederlanders met pensioen. Werkenden dragen nu 30 procent van hun inkomen af om de AOW en hun eigen pensioen te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden