‘Werkende vrouw dupe van levensloopregeling’

Kinderen krijgen is slecht voor de loopbaan van vrouwen. De levensloopregeling maakt het nog erger, stelt sociologe Amelia Román. ‘Je moet niet iets aanbieden dat schadelijk is voor de carrière van vrouwen.’..

De combinatie werk en kinderen is geen haalbaar ideaal voor werkende vrouwen in Nederland. Wie een tijdje niet werkt en voor kinderen zorgt of parttime werkt, ziet de gevolgen jaren later nog steeds terug op het loonstrookje. Ook de kans op promotie lijdt er blijvend onder. Dat is de conclusie van de sociologe Amelia Román.

Afgelopen jaren analyseerde ze de gevolgen van deeltijdwerk en loopbaanonderbreking. Eind deze maand promoveert ze aan de Universiteit Utrecht. Wil de overheid de arbeidsparticipatie van vrouwen verbeteren, dan zal er nog veel moeten veranderen, stelt Román. De levensloopregeling – waarmee werknemers kunnen sparen voor ouderschaps-, zorg- of studieverlof – is een begin. ‘Je moet niet iets aanbieden dat schadelijk is voor de carrière van vrouwen.’

Waarom is de levensloopregeling schadelijk?

‘Het probleem is dat je het recht hebt te sparen voor verlof, maar niet het recht hebt die tijd op te nemen. Het is aan de werkgever om daar toestemming voor te geven. Over de voorwaarden moet de werknemer onderhandelen.

‘Het blijkt dat een tijdelijke onderbreking of een urenreductie slechte gevolgen heeft voor de loopbaan. Dit treft vooral vrouwen. Ze halen die achterstand niet meer in. Zo verdienen vrouwen tien jaar na hun onderbreking nog steeds minder dan degenen die niet stopten. Degenen die in deeltijd werken, merken dat niet meteen op hun loonstrookje, maar zij kunnen nauwelijks doorgroeien. Zelfs als ze weer fulltime gaan werken.’

Geen kinderen dus voor vrouwen die een carrière ambiëren?

‘Het is in Nederland haast onmogelijk een voltijdbaan te combineren met kinderen. Als je al een behoorlijke carrière hebt opgebouwd, kun je de zorgtaken uitbesteden. Maar veel vrouwen willen dat niet en kiezen voor een deeltijd baan of een onderbreking. Velen overzien de consequenties niet.

‘Bij mannen komt het weinig voor. De mannen die ervoor kiezen in deeltijd te gaan werken, zijn vaak hoogopgeleid. Zij combineren het vaak met studie. Als ze weer fulltime gaan werken, halen ze de schade al vlug in. Voor vrouwen geldt dat niet, omdat ze secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker vinden. Ze vinden flexibele tijden en thuiswerk belangrijk. ’

Wat zou er moeten veranderen? ‘Ik heb geen pasklaar antwoord. Het is geen kwestie van alleen meer kinderopvang, het gaat om een scala aan maatregelen zoals openingstijden van scholen en winkels.

‘Vroeger zou ik hebben gezegd dat meer vrouwen fulltime moeten werken. Daar ben ik van afgestapt. Nederlandse werknemers zijn daaraan gehecht. Dit is de reden waarom we Scandinavische landen niet als voorbeeld moeten nemen. Daar hebben vrouwen recht op langdurig verlof als zij moeder worden, zonder dat hun carrière eronder lijdt. Dit is een heel duur systeem en kan alleen omdat vrouwen fulltime werken.

‘Als Nederlanders het deeltijdwerk in stand willen houden, kunnen ze beter een voorbeeld nemen aan België. Daar kun je krediet opbouwen als werknemer. Met dat krediet heb je het recht om verlof op te nemen of om tijdelijk minder uren te werken. Er is minder kans op stigmatisering als je er een tijdje uit wilt. De onderbreking heeft positieve effecten als je niet langer dan een jaar wegblijft. Ik vermoed dat de werknemer beter uitgerust is en hij heeft de tijd gehad dingen goed te regelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden