Wereldwijde crisis duwt rente omlaag

De huizenkoper profiteert van het economische leed in de opkomende markten. Na Aegon verlaagde gisteren ook Delta Lloyd de hypotheekrente....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

In Nederland is de rente - uitgedrukt in het gemiddeld rendement op staatsleningen - op dit moment naar het laagste niveau in bijna veertig jaar gezakt. In de VS is de rente sinds 1977 nooit meer zo laag geweest.

Begin dit jaar dachten veel analisten nog dat de rente al op een absoluut dieptepunt was beland. De snelle groei van de werkgelegenheid zou mogelijk voor oververhitting van de economieën in het westen leiden, waardoor de rente zou kunnen stijgen.

Door de economische crisis in veel opkomende markten is het gevaar voor inflatie geweken. Talrijke producten uit opkomende markten, waaronder grondstoffen als olie, worden goedkoper. Ook de dalende koersen van veel valuta's zetten de afzetprijzen onder druk. Nu in veel opkomende markten de economische groei lager uitvalt - en in veel gevallen zelfs een recessie dreigt - wordt ook de economische groei in veel westerse landen getemperd. Het gevaar voor oververhitting is daardoor verdwenen. Centrale banken zullen op korte termijn hun rentetarieven zeker niet verhogen zoals nog eerder gevreesd werd.

Naast het afnemend gevaar voor inflatie speelt nog een ander effect dat de rente doet dalen. Veel beleggers hebben de onzekere aandelenmarkt verlaten en hun geld herbelegd in veilige obligaties. De grote vraag naar obligaties leidt tot een stijging van de obligatiekoersen, waardoor het rendement op obligaties daalt. Opvallend is dat dit met name geldt voor staats

obligaties. 'Ook de rente op bankleningen daalt wel, maar veel minder sterk dan die op staatsleningen', zegt directeur beleggingen Frans van de Veer van Delta Lloyd.

Normaliter gaat een daling van de rente gepaard met een stijging van de aandelenkoersen. Vastrentende waarden worden als belegging minder aantrekkelijk, waardoor beleggers overstappen van obligaties naar aandelen.

Van de Veer: 'Dit keer is echter sprake van een unieke situatie. Obligaties van landen met sterke munten zijn ineens vluchthaven geworden. Dat is in vele jaren niet gebeurd.' Stijgende obligatiekoersen en stijgende aandelenkoersen gaan daardoor niet hand in hand.

Analist Peter van Doesburg van effectenbank Stroeve spreekt ook van een uitzonderlijke situatie. 'De hoofdregel blijft dat bij een dalende rente de aandelenkoersen verder stijgen. Dat was ook in de eerste helft van dit jaar het geval.'

Dat de aandelenkoersen nu ook dalen heeft te maken met het feit dat de dalende inflatie ook voor margeverkrapping bij de bedrijven zorgt. 'De dalende prijzen worden gedeeltelijk veroorzaakt door dumping van goederen en overcapaciteit. Hierdoor gaan de bedrijfswinsten omlaag. Dalende rente gaat hand in hand met dalende winsten', stelt Van Doesburg.

Van Doesburg denkt dat deze ontwikkeling slechts kort zal duren. 'Het is een soort kortstondig crisisscenario.'

De huizenkoper is voorlopig in westerse landen de winnaar van deze ontwikkelling. Hij profiteert vooralsnog van de reeks van nieuwe renteverlagingen die nu plaatsvindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden