Nieuws
Wereldwijd chiptekort zorgt opnieuw voor stilte bij autofabrikant VDL Nedcar
Autofabrikant VDL Nedcar moet de productie opnieuw stilleggen door een tekort aan chips. Vorige week zat het personeel al twee dagen thuis. Ook de geplande productie voor aankomende woensdag, donderdag en vrijdag wordt gestaakt.
Zo'n 3.000 productiemedewerkers van de grootste Nederlandse autoproducent zitten de komende dagen noodgedwongen thuis. Normaal gesproken bouwen zij in het Limburgse Born verschillende automodellen voor het Duitse BMW, maar door het gebrek aan halfgeleiders kan de productie niet worden voortgezet.
Dat was te voorspellen, aldus de woordvoerder van VDL Nedcar. ‘De hele wereld heeft last van het tekort aan elektronische onderdelen, dus wij ook.’ Hoe groot de schade precies is wil het bedrijf niet kwijt. ‘Maar de auto's die wij maken zijn al verkocht. We moeten de productie daarom op een ander moment inhalen.’
Aankomende maandag gaat VDL Nedcar weer gewoon aan de slag, al is een volgende productiestop niet uit te sluiten. ‘We kijken per week wat er mogelijk is.’
Jarenlang herstel
Het wereldwijde chiptekort brengt autofabrikanten al langere tijd in moeilijkheden. Zo dreigden fabrieken van Fiat, Peugot en Citroën stil te vallen, nadat hun Italiaanse leverancier MTA Advanced Automotive Solutions essentiële onderdelen niet kon leveren. De Duitse autofabrikant Volkswagen moest de productie onlangs terugschroeven. Net als de Japanse concurrenten Honda, Toyota en Mitsubishi Motors.
Het chiptekort is veroorzaakt door de grotere vraag naar onder meer laptops, spelcomputers en smartphones tijdens de coronacrisis. Terwijl de vraag steeg, konden chipfabrikanten minder produceren door alle coronamaatregelen. Pat Gelsinger, de ceo van de Amerikaanse chipmaker Intel, zei zondag in het televisieprogramma 60 minutes dat het nog wel een paar jaar kan duren voor de producenten de toegenomen vraag naar chips kunnen bijbenen.
Europa
Volgens de Intel-topman heeft de pandemie laten zien dat de productieketen heel fragiel is. ‘Bouwen op chips uit één regio, vooral een onvoorspelbare regio als Azië, brengt risico's mee.’ Op dit moment wordt 75 procent van alle halfgeleiders geproduceerd in Azië. Met een nieuwe fabriek binnen Europa zouden lokale fabrikanten minder afhankelijk worden van die Aziatische toeleveranciers.
Intel wil zo'n nieuwe Europese fabriek openen om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Maar alleen als het 8 miljard euro subsidie krijgt van de Amerikaanse en Europese overheden, aldus Gelsinger in een interview met Politico Europe. Zonder de subsidie is het volgens de ceo interessanter om, net als de concurrenten, een fabriek te openen in Azië.