Wereldprimeur: Schotland voert minimumprijs voor alcohol in

Schotland kan eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. Het Schotse parlement had dit, unaniem, in 2012 al voorgesteld, maar werd voor de rechter gesleept door de verenigde whiskystokers. Het Britse Hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat het doel van de maatregel (een gezondere bevolking) in dit geval de middelen heiligt.

Foto afp

Schotland beleeft hiermee een wereldprimeur: het is het eerste land ter wereld dat een minimumprijs voor alcoholische dranken invoert. Wales zal het Schotse voorbeeld volgen en de Engelsen staan onder druk hetzelfde te doen.

De minimumprijs zal waarschijnlijk 56 eurocent per eenheid (10 milliliter) pure alcohol worden. Een fles wijn gaat dan omgerekend minstens 5,30 euro kosten. De prijsbodem zal vooral gevolgen hebben voor supermarkten en slijterijen. Drinkers die weinig te besteden hebben, kopen hun alcohol steeds vaker in de supermarkt in plaats van in de kroeg. Sterke cider is nu al voor 21 eurocent per eenheid alcohol verkrijgbaar en wodka voor 42 eurocent. De prijs van een fles Blended Scotch Whisky (37,5 centiliter) zal van 12,60- naar 15,70 euro gaan.

Gesteund door de Europese drankindustrie vinden whiskystokers een minimumprijs in strijd met Europese wetgeving omdat die indruist tegen de bestaande handelsakkoorden. De Britse rechters vinden evenwel dat gezondheid van de bevolking boven alles gaat. Een alcoholspecialist aan de universiteit van Sheffield heeft voorspeld dat een minimumprijs van 56 eurocent jaarlijks zal leiden tot 120 minder doden en een daling van het aantal ziekenhuisopnamen met 2.000.

Vooral supermarkten en slijterijen in de Engels-Schotse grensstreek zullen lijden onder de maatregel. Schotten die in het zuiden wonen zullen wellicht de grens overwippen om goedkoop drank in te slaan, net zoals Engelsen de bier- en wijnveerboot naar Calais plegen te nemen. Tevens kan de prijsverhoging leiden tot meer smokkel en onlinebestellingen. In Engeland en Nederland klinken ook oproepen om een einde te maken aan de verkoop van goedkope alcohol.

De pressiegroepen Alcohol Research en Alcohol Focus hopen op een afname van het alcoholmisbruik, dat op de Britse eilanden een groter probleem is dan op het Europese vasteland. Belangengroep Drinkers' Voice is minder content. Woordvoerder Kenny Alexander, een marathonloper en bergbeklimmer, liet The Sun weten dat niet zozeer de 'ideologisch gedreven, Rioja-drinkende medici en academici' het in hun beurs zullen voelen, 'maar de gemiddelde man en vrouw voor wie een betaalbaar drankje een simpel pleziertje des levens is'.

Meer over