'Wereldeconomie in het slop'

Rabobankbaas Piet Moerland is somber. De Verenigde Staten, Zuid-Europa en vooral Japan blijven achter. China en Noord-Europa moeten het doen....

Utrecht Bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank is somber gestemd over de stand van de wereldeconomie. De economie leunt vooral op de groeimotor China en Noord-Europa. De VS, Zuid-Europa en vooral Japan blijven achter. De Rabobank houdt daarom rekening met een structureel lagere groei van de wereldeconomie.

Moerland deed zijn uitspraken woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De Rabobank zag zijn winst in het eerste half jaar van 2010 met 26 procent stijgen naar 1,7 miljard euro. De bank dankte de winstsprong aan hogere winsten op spaargeld en reductie van de kosten.

Om de stand van de economie te karakteriseren gebruikte Moerland het voorbeeld van een vliegtuig met vier straalmotoren. ‘De Amerikaanse motor draait op halve kracht, omdat de brandstof van hoge schulden nagenoeg op is. De Japanse motor pruttelt nog wat, maar is nagenoeg stilgevallen. Japan gebruikt namelijk de verkeerde brandstof – die van de export, terwijl juist de binnenlandse consumptie zou moeten groeien. China draait als enige op volle kracht, al is daar angst voor oververhitting van de motor. De motor van Europa kent twee snelheden. Het noorden herstelt, terwijl het zuiden achterblijft.’

Door deze zeer wisselende beelden blijft het lastig te voorspellen hoe de economie zich zal ontwikkelen, constateerde Moerland. Maar het lijkt volgens hem evident dat het groeitempo in de wereld naar een lager niveau zal moeten zakken. ‘De hoge groei uit het verleden was te veel gebaseerd op hoge schulden. Het vliegtuig van de wereldeconomie moet daarom terug naar een lagere kruissnelheid. Alleen gaat dat nog wel gepaard met veel turbulentie.’

Over de Nederlandse economie toonde Moerland zich iets optimistischer, al sprak hij van ‘broos herstel’ en ‘afvlakkende groei’. Vooral de bouw en delen van de agrarische sector zijn een zorgenkind. In de landbouwsector daalde het afgelopen jaar zelfs het bedrag dat aan krediet werd verleend. Voor de gehele economie houdt Moerland wel vast aan een kleine groei van de kredietverlening.

Het voorzichtige herstel in Nederland weerspiegelde zich in de sterk verbeterde winst van de Nederlandse retailtak, de divisie voor consumenten en mkb-bedrijven. De winst steeg bij deze divisie met maar liefst 92 procent naar 932 miljoen euro. De spaartarieven zijn het afgelopen jaar fors gezakt, zodat de marges zijn hersteld. Ook op hypotheken is de winst voor de bank licht gestegen.

Financieel directeur Bert Bruggink verwierp de recente suggestie dat de Rabobank dankzij kartelafspraken de winstmarges bij hypotheken kunstmatig heeft hooggehouden. Volgens de Vereniging Eigen Huis is het opmerkelijk dat de lange rente veel harder daalt dan de rente voor hypotheken. Banken kunnen daardoor hun winsten opvijzelen.

Bruggink stelt daarentegen dat de rente die de Rabobank betaalt om geld binnen te halen, veel hoger ligt dan het rentetarief voor staatsobligaties. ‘Als onze rentekosten slechts iets dalen, kunnen ook de hypotheektarieven maar iets dalen.’

Op hypotheken haalt de Rabobank nu een rendement van circa 7 procent. Dat rendement is lager dan het gemiddelde van de bank, dat ruim 10 procent bedraagt. De financiële directeur wilde echter niet onthullen op welke producten de bank dan juist hogere rendementen boekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden