Welwillend applaus voor Carly's gospel

Carly Fiorina smeedde HP en Compaq om tot het grootste computerconcern ter wereld. In Amsterdam sprak ze dinsdag een zaal toe met haar belangrijkste klanten buiten de VS....

Dus hoort het gehoor van 4000 koppen in de Amsterdamse RAI dat HP zijn klanten 'een betere opbrengst op investeringen' bezorgt. Dat HP zijn 'leiderschapspositie uitbouwt' met producten die de eisen van 'klanten vertaalt in kosten-effectieve oplossingen'. Dat 'geavanceerde technologie' van HP hen 'helpt soepeler in te springen op de snelle veranderingen in de zakelijke omgeving'.

Tevergeefs is het zoeken naar vuurwerk bij het eerste openbare optreden in Nederland van Fiorina ná de spectaculairste overnamestrijd in de geschiedenis van de computerindustrie. De Amerikaanse wist vorig jaar twee computerreuzen - HP en Compaq - tot één gigant te smeden. De prijs: 21 miljard dollar. Het nieuwe HP vervaardigt alles wat maar naar een chip riekt - van handheld computers tot netwerkapparatuur, van printers voor 49,99 dollar tot supercomputers van meerdere miljoenen.

De gok van Fiorina lijkt te slagen. Het nieuwe HP sloot zijn vierde kwartaal af met een winst van 309 miljoen dollar, tegen 505 miljoen verlies het jaar daarvoor. Zelfs Wall Street had de winst negen procent lager ingeschat.

Het recente vertrek van Michael Capellas, de nummer 2 van het concern, liet nauwelijks sporen achter. Capellas verruilde HP voor het bankroete telecomconcern WorldCom - uit vrije wil. Niet alle 17.900 HP'ers die het afgelopen jaar van de loonlijst verdwenen hadden die keuze. De 140 duizend achterblijvers bidden voor economisch herstel en een geweldloze aftocht van Saddam Hoessein.

De krimpende werkgelegenheid vormt niet het enige rouwrandje aan Fiorina's succes. HP mag zich volgens recente cijfers nog steeds de grootste computerbouwer ter wereld noemen, maar hoe lang nog? Concurrenten als IBM en Dell lopen in. Tegenvallers ook op de markt voor servers en data-opslag. In die sectoren bouwde HP het afgelopen halfjaar een verlies op van 574 miljoen dollar, concludeerde het zakenblad Businessweek vorige maand.

Er zijn voor Fiorina dus zieltjes te winnen én te behouden - ook in Amsterdam. Op de 'landdag' in de RAI kunnen de grote klanten uit Europa, het Verre Oosten en Afrika snuffelen aan de hardware, software en diensten van HP. Nieuw en beproefd.

Fiorina predikt in de uitpuilende zaal het evangelie van de nieuwe IT. De branche die moet leren leven met de slinkende begrotingen van zijn klanten. 'U heeft niets aan de allernieuwste technieken als die geen extra waarde opleveren', stelt Fiorina monter vast.

Ze erkent ook dat klanten niet meer met handen en voeten gebonden willen zijn aan één leverancier: ze willen kunnen kiezen. 'Het laatste dat u wilt is de sleutels van uw koninkrijk uit handen geven.'

De eisen die nu aan de computerbranche worden gesteld, zullen de komende tien jaar niet veranderen, meent Fiorina. Ook niet als de economie weer opkrabbelt. 'Ons doel blijft high tech tegen lage kosten.' Na veertig minuten gaan bijna 8000 handen welwillend op elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.