Wellinks paradox

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het rapport van de commissie-Scheltema over de ondergang van DSB ternauwernood overleefd....

GroenLinks, SP en PVV stelden in het debat, zoals ook op deze plaats is betoogd, dat Wellink de eer beter aan zichzelf kan houden. Dat laatste gaat niet gebeuren. Ter verdediging van zijn aanblijven voert Wellink de onafhankelijkheid van de centrale bank als argument aan. Opstappen onder politieke druk zou daaraan te zeer afbreuk doen.

Maar de paradox is dat Wellink eveneens een wissel op die door hem zo hoog geachte onafhankelijkheid trekt door aan te blijven. Want dat maakt de politiek zeer wantrouwig. Kamerbreed leeft er twijfel of Wellink wel de cultuurverandering bij DNB kan bewerkstelligen die nu nodig wordt geacht.

De huidige bankpresident geldt juist als de belichaming van de oude cultuur, die tot zoveel beoordelingsfouten in de DSB-zaak heeft geleid.

Wellink betoogde dat hij al jaren bezig is met een cultuurverandering bij zijn bank. PvdA-Kamerlid Ed Groot merkte daarover snedig op dat de bankpresident daar ‘eerder pas de laatste dagen, om niet te zeggen de laatste uren’ mee bezig is.

Juist omdat cultuurverandering aan deze bankpresident niet meer wordt toevertrouwd, wil de politiek maximale inspraak bij het ‘plan van aanpak’ daarover. Wanneer dat over een maand af is, wenst de Tweede Kamer daar over te debatteren. Zo gaat de bemoeienis van de politiek met de onafhankelijke toezichthouder verder dan ooit -– in feite staat DNB nu onder curatele.

Wellink moet nu met een vergaand plan komen. Voldoet dat niet aan de verwachtingen dan zal de bemoeienis van de politiek met de centrale bank veel langer duren dan voor diens onafhankelijkheid wenselijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden