Wellink oogst kritiek om ingreep rond TCI

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is dinsdag onder vuur komen te liggen na zijn interventie in het dispuut tussen ABN Amro en het hedgefonds TCS....

Wellink kreeg commentaar van onder meer de Europese Commissie en de Vereniging van Effectenbezitters. Zij vinden dat Wellinks kritiek op het Britse hedgefonds TCI, dat aandringt op een splitsing van ABN Amro, onterecht is.

‘Onze zorg is heel helder: als iemand op jacht is op de kapitaalmarkt en hij houdt zich daarbij aan de Europese regels, dan moet hij die gelegenheid hebben’, zei de woordvoerder van eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt). ‘Iedereen die zich aan de regels houdt, mag meedoen aan het spel’.

Wellink zei zaterdag in NRC Handelsblad dat hij de actie van TCI ‘een brug te ver’ vindt. Hij suggereerde dat een te grote invloed van hedgefondsen het vertrouwen van het publiek in een bank kan ondermijnen.

McCreevy’s woordvoerder wilde niet zeggen of Brussel de zorgen van Wellink deelt.

In Brussel worden al parallellen getrokken met de vroegere president van de Italiaanse centrale Bank, Antonio Fazio, die zich verzette tegen de overname van een Italiaanse bank door, ironisch genoeg, ABN Amro. In dat geval greep Brussel in, maar vooralsnog ziet eurocommissaris Neelie Kroes (Mededingingsbeleid) geen reden om stappen te ondernemen tegen Wellink.

‘Er is geen aanleiding om juridische stappen te ondernemen, omdat er geen sprake is van een overtreding in juridische zin’, aldus de Commissie-woordvoerder. ‘Mevrouw Kroes komt niet in actie tegen opmerkingen, maar tegen daden.’

De beleggersclub Vereniging van Effectenbezitters heeft naar aanleiding van de uitspraken van Wellink en zijn collega Arnold Schilder (directeur Toezicht) een klacht ingediend bij de raad van Commissarissen van DNB. De VEB verwijt het duo zijn oordeel ‘op persoonlijke observaties en niet op feiten’ te hebben gebaseerd. Omdat TCI geen wetten of regels heeft overtreden, geeft dat geen pas. Ook had DNB eerst met TCI moeten spreken (afgelopen vrijdag spraken Wellink en Schilder wel met ABN Amro-topman Rijkman Groenink). Volgens de VEB is de onvrede van TCI ‘tenminste deels op feiten gebaseerd’. De beurskoers van ABN Amro was de afgelopen jaren niet vooruit te branden.

De Nederlandsche Bank wil voorlopig niet reageren op de brief van de VEB en de uitlatingen van McCreevy.

‘Ik vond in dat interview niks onoirbaars staan’, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. ‘Het enige wat Wellink zegt is dat ze nauw in de gaten houden wat de hedgefondsen met ABN Amro willen. Dat is ook precies wat je van een toezichthouder mag verwachten.’

Ook analist Cor Kluis van Rabobank vindt Wellinks uitlatingen redelijk. ‘Het is een unieke situatie in heel Europa dat een hedgefonds achter een bank aan zit. Wellink heeft nu uitgelegd wat de regels zijn.’ Een van die regels is dat hedgefondsen bij DBN toestemming moeten vragen als zij samen willen werken en op meer dan 10 procent van de aandelen stemrecht willen uitoefenen. Kluis: ‘Niet iedereen in de beleggerswereld was van die regel op de hoogte’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.