Wellink kaatst bal terug naar VEB-baas Slagter

AMSTERDAM (ANP) - Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vindt niet dat hij als toezichthouder op de Nederlandse bankensector excuses moet maken voor de problemen waarin banken zijn beland.

Op woensdag zette de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hem bovenaan een lijstje van vijf bankiers die 'sorry' zouden moeten zeggen. ,,Ik denk dat ik mij nederig terugtrek van die lijst en de plaats overdraag aan de baas van de VEB'', zei Wellink donderdag bij de presentatie van het jaarverslag. De VEB wordt geleid door Jan Maarten Slagter.

Wellink wees erop dat DNB zich in mei 2007 zorgen maakte over de aanstaande opdeling van ABN Amro door drie andere banken. ,,Ik heb hier een brief die de VEB mij destijds stuurde. De VEB noemde onze opstelling destijds een reden voor zorg. Uiteindelijk hebben de banken die hierbij betrokken zijn geweest inmiddels voor 74,5 miljard euro aan kapitaalinjecties ontvangen.''

Voorstander

De VEB was destijds een grote voorstander van een opdeling van ABN Amro door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Dit consortium wilde meer betalen voor ABN Amro dan een andere gegadigde, de Britse bank Barclays.

Wellink zei wel dat er lessen moeten worden getrokken uit de crisis. De topman vindt dat toezichthouders internationaal meer moeten samenwerken. Hij wees erop dat hem door de IJslandse centrale bank te weinig informatie is verschaft rond het debacle van internetspaarbank Icesave.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden