Wellink (DNB) houdt rekening met lichte krimp economie

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar niet zal groeien en houdt rekening met een lichte krimp. Dat zei Wellink vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag van DNB.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde vorige week dat Nederland officieel in een recessie verkeert. Het eerste kwartaal kromp de economie met 0,3 procent. Dat was het tweede opeenvolgende kwartaal zonder groei. Volgens Wellink stond het afgelopen kwartaal geheel in het teken van de oorlog in Irak.

Ondanks de sombere vooruitzichten sluit Wellink een lichte opleving van de Nederlandse economie niet uit. In de laatste kwartalen is er mogelijk enige groei, zo zei Wellink, die niet uitsluit dat het gemiddelde dan misschien toch nog positief uitkomt. Hoe lang deze situatie gaat duren weet Wellink niet. Wel vindt hij het positief dat de oorlog in Irak niet langer voor onzekerheid zorgt.

De bezuinigingen van het aanstaande kabinet noemde Wellink 'fors en hard'. 'Balkenende moet de tering naar de nering zetten in deze situatie.' De bankpresident is niet bang dat de voorgestelde bezuinigingen van ruim 16 miljard euro de economische groei in de weg staan.

'Hard ingrijpen in slechte tijden is goed voor de geloofwaardigheid, dat geeft vertrouwen bij de consument', aldus Wellink. Volgens hem is de theorie dat een overheid met de hand op de knip de economie verstikt in de jaren negentig weerlegd.

Ondanks de strenge maatregelen van het nieuwe kabinet loopt het begrotingstekort van Nederland snel op. De landen die de euro hebben ingevoerd mogen het tekort niet hoger dan 3 procent van het binnenlands product laten worden. 'We blijven ternauwernood binnen die Europese norm', aldus Wellink.

Voor 2004 wordt een min van 2,4 procent voorspeld, volgens Wellink een teken dat de financiele situatie van de Nederlandse overheid 'dramatisch' is verslechterd. Grote landen als Duitsland en Frankrijk overschreden de grens in 2002 al en dreigen dat dit jaar weer te doen. 'Dat is problematisch aan het worden', vindt Wellink.

De angst voor deflatie wordt volgens de DNB-president overdreven. Er komt af en toe aan prijsdaling voor, maar dat betekent niet dat langdurige deflatie dreigt, aldus Wellink. In 2002 steeg het prijspeil 3,5 procent. Daarvan was 0,6 procentpunt toe te schrijven aan de invoering van de euro.

De nettowinst van DNB is in 2002 gezakt tot 743 miljoen euro. Het voorgaande jaar was dat 1,48 miljard euro. DNB had een derde minder rente-inkomsten en verloor op beleggingen. De Staat kreeg vorig jaar 434 miljoen euro, tegen 1,2 miljard het jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden