‘Wellink dient zijn taak op een elegante manier over te dragen’

De cultuuromslag bij De Nederlandsche Bank (DNB) moet tot in de top gepaard gaan met het vertrek van mensen. Bankpresident Nout Wellink zou erover na moeten gaan denken hoe hij zijn taak ‘op een nette en elegante manier kan overdragen’.

Dat zei oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Arthur Docters van Leeuwen donderdag op radiozender BNR. In een toelichting benadrukte Docters van Leeuwen dat hij Wellink niet heeft willen oproepen op te stappen. Wel noemde hij enkele kandidaten voor de opvolging van de bankpresident, die onder vuur ligt nu een commissie een negatief oordeel heeft geveld over de rol van de financiële toezichthouder bij de opkomst en ondergang van de DSB Bank uit Wognum. Scheltema concludeerde onder meer dat DNB in 2005 geen bankvergunning had mogen verlenen aan de bank van Dirk Scheringa.

Cultuuromslag

‘Er is nog nooit een organisatie geweest die zonder personele mutaties een cultuuromslag heeft weten te bewerkstelligen’, stelt Docters van Leeuwen. Hij baseert zich op de literatuur hierover en de acht cultuuromslagen die Docters van Leeuwen zelf heeft begeleid. ‘Je moet nooit aan het zuiveren slaan, maar in elke managementlaag vertrekken mensen, al dan niet vrijwillig. Het belangrijkste is dat de omslag behoedzaam gaat. De stabiliteit van DNB mag niet in gevaar komen.’

Wellink heeft van de Tweede Kamer en van demissionair minister van Financiën De Jager de opdracht gekregen binnen een maand met een plan voor een cultuuromslag van DNB te komen. Zo’n transitie moet wat Docters van Leeuwen betreft niet langer dan zes à negen maanden duren. De termijn van Wellink loopt over een jaar af. ‘Daar moet je niet op wachten, dan ben je een jaar aan het nietsdoen. Er is voor iedereen een tijd van komen en van gaan.’

Arnoud Boot

Als opvolger van Wellink ziet Docters van Leeuwen economiehoogleraar Arnoud Boot. ‘Een man met veel maatschappelijk inzicht en een goede econoom – een zeldzame combinatie.’ Boot laat weten het ‘buitengewoon eervol’ te vinden wat Docters van Leeuwen over hem zegt.

‘Maar de opvolger van Wellink zit al in de directie van De Nederlandsche Bank’, zegt Boot, ‘dat is Lex Hoogduin.’ Hoogduin werkt, met een onderbreking van drie jaar bij Robeco, sinds 1980 bij DNB. Hij was onder meer de adviseur van de latere president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg.

Lans Bovenberg

Een andere naam die Docters van Leeuwen opperde voor de opvolging van Wellink was die van de Tilburgse hoogleraar en CDA-ideoloog Lans Bovenberg. Desgevraagd noemde hij ABP-voorzitter Dick Sluimers ‘een heel bekwame man’.

In het verleden zijn oud-ministers van Financiën zoals Duisenberg en Jelle Zijlstra centrale bankpresident geworden. Maar Docters van Leeuwen vindt oud-minister van Financiën Bos niet geschikt en demissionair premier Balkenende evenmin. ‘Ik vind het niet zo voor de hand liggen om politici die nog maar nauwelijks afgekoeld zijn, te benoemen in een bij uitstek niet-politieke baan.’

Docters van Leeuwen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden