Wellink: btw niet naar 20 procent

Als de inflatie in het huidige tempo blijft oplopen, moet het kabinet afzien van de voorgenomen btw-verhoging van 19 naar 20 procent....

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Wellink verwacht dat de inflatie volgend jaar ‘dik door de 4 procent’ heen zal schieten. Gisteren werd bekend dat de inflatie 3,2 procent bedraagt. Om de geldontwaarding te beteugelen, moeten alle partijen een steentje bijdragen, zegt Wellink. Niet alleen de overheid, ook de sociale partners, door geen forse looneisen te stellen. ‘Alle betrokkenen moeten om tafel gaan zitten en tegen elkaar moeten zeggen: ‘Wij willen geen herhaling van 2001’.’ Toen bedroeg de inflatie 4,5 procent en belandde de Nederlandse economie in een recessie.

Het kabinet was van plan op 1 januari het btw-tarief met 1 procentpunt te verhogen naar 20 procent. Daardoor zou de inflatie met een half procent extra stijgen. Tegelijkertijd zou de WW-premie omlaag kunnen. Het kabinet wil werken aantrekkelijker maken en consumeren zwaarder belasten.

Inmiddels stuurt de PvdA aan op uitstel van zowel de btw-verhoging als verlaging van de WW-premie. Het CDA houdt vast aan de oorspronkelijke plannen. Vakbonden CNV en FNV reageerden positief op de uitlatingen van Wellink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden